Thursday, October 03, 2013

[Resepi] Roti Jala Kari Sardin

Actually,
Dah buat roti jala ni few weeks ago,
Baru la nak update,
Nak update resepi je pun,
Tuk kegunaan akan datang,
Resepi ni kawan Ibu yang ajar.

Ada kisah disebalik terbuatnya roti jala ni.
Hihi. Nak dijadikan cerita;
[Pagi] 
Ana: Bam, Sayang mimpi makan roti jala pagi tadi. Ape maksud dia erk? 
Mr Zauj: Sayang teringin nak makan kot. 

[Petang] 
Ana: Sayang mimpi makan roti jala lagi la mase tidur tadi. Bam caye tak? (padahal tak mimpi pun sebenarnya.) 
Mr Zauj: Caye je. Susah tak bahan buat roti jala Yang? 
Ana: Tak pun. Tepung, telur, minyak, air, kunyit. Pastu garam. Tu je rasenye. 
Mr Zauj: Kalau macam tu, pas Maghrib nanti kita buat nak? Biar Bam tolong. Tapi nak cicah apa ek? 
Ana: Nak...nak.. Buat kari sardin je, ok x? 
Mr Zauj: Ok. Boleh-boleh. Nanti kite buat sama-sama ek? 
Ana: Yeah...;) 
(Nampak tak permainan physiology di situ? Haha)
Ini kali kedua kami buat roti jala after married.
Ana membancuh, Mr Zauj menjala, Ana menggulung. hehe.
Apa yang penting?
KERJASAMA! Hihi

Resepi Roti Jala

Bahan-bahan ( 3 orang )
  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • Sedikit kunyit
  • 1 biji telur
  • 4 cawan air
Cara-cara:
  1. Blendkan semua bahan-bahan di atas hingga sebati. Tapiskan. 
  2. Panaskan kuali. Lengserkan dengan sedikit minyak pada kuali. 
  3. Menggunakan acuan roti jala, ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala . Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda. Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada minyak dalam adunan.
  4. Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan, mesti sentiasa dikacau-kacau adunan terlebih dahulu supaya adunan sebati semula daripada proses mendapan.
Resepi Kari Sardin Simple

Bahan-bahan:
  • 1 tin ikan sardin - toskan sosnya
  • 5 biji cili padi hijau
  • Garam secukup rasa 
Bahan-bahan kisar: 
  • 4 biji bawang merah 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 2 sudu besar rempah kari ikan 

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi
  2. Masukkan ikan sardin dan kacaukan perlahan-lahan supaya ikan tidak pecah/terburai 
  3. Akhir sekali masukkan cili padi & garam secukup rasa.
  4. Kacaukan rata. Padamkan api dan sedia dihidangkan.
Simple giler kan resepi dia. Ingatkan nak letak kentang & tomato kat kari sardin tu, tapi da abeh stok pulak, bantai je la apa yang ada. Hihi

Comments
0 Comments

0 0 mEnGomEn:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...