Actually,
Dah buat roti jala ni few weeks ago,
Baru la nak update,
Nak update resepi je pun,
Tuk kegunaan akan datang,
Resepi ni kawan Ibu yang ajar.
Ada kisah disebalik terbuatnya roti jala ni.
Hihi. Nak dijadikan cerita;
Ana membancuh, Mr Zauj menjala, Ana menggulung. hehe.
Apa yang penting?
KERJASAMA! Hihi
Resepi Roti Jala
Bahan-bahan ( 3 orang )
Bahan-bahan:
Cara-cara:
Dah buat roti jala ni few weeks ago,
Baru la nak update,
Nak update resepi je pun,
Tuk kegunaan akan datang,
Resepi ni kawan Ibu yang ajar.
Ada kisah disebalik terbuatnya roti jala ni.
Hihi. Nak dijadikan cerita;
[Pagi]Ini kali kedua kami buat roti jala after married.
Ana: Bam, Sayang mimpi makan roti jala pagi tadi. Ape maksud dia erk?
Mr Zauj: Sayang teringin nak makan kot.
[Petang]
Ana: Sayang mimpi makan roti jala lagi la mase tidur tadi. Bam caye tak? (padahal tak mimpi pun sebenarnya.)
Mr Zauj: Caye je. Susah tak bahan buat roti jala Yang?
Ana: Tak pun. Tepung, telur, minyak, air, kunyit. Pastu garam. Tu je rasenye.
Mr Zauj: Kalau macam tu, pas Maghrib nanti kita buat nak? Biar Bam tolong. Tapi nak cicah apa ek?
Ana: Nak...nak.. Buat kari sardin je, ok x?
Mr Zauj: Ok. Boleh-boleh. Nanti kite buat sama-sama ek?
Ana: Yeah...;)
(Nampak tak permainan physiology di situ? Haha)
Ana membancuh, Mr Zauj menjala, Ana menggulung. hehe.
Apa yang penting?
KERJASAMA! Hihi
Resepi Roti Jala
Bahan-bahan ( 3 orang )
- 3 cawan tepung gandum
- 2 1/2 camb minyak masak
- 1 camt garam
- Sedikit kunyit
- 1 biji telur
- 4 cawan air
- Blendkan semua bahan-bahan di atas hingga sebati. Tapiskan.
- Panaskan kuali. Lengserkan dengan sedikit minyak pada kuali.
- Menggunakan acuan roti jala, ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala . Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda. Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada minyak dalam adunan.
- Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan, mesti sentiasa dikacau-kacau adunan terlebih dahulu supaya adunan sebati semula daripada proses mendapan.
Bahan-bahan:
- 1 tin ikan sardin - toskan sosnya
- 5 biji cili padi hijau
- Garam secukup rasa
- 4 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar rempah kari ikan
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi
- Masukkan ikan sardin dan kacaukan perlahan-lahan supaya ikan tidak pecah/terburai
- Akhir sekali masukkan cili padi & garam secukup rasa.
- Kacaukan rata. Padamkan api dan sedia dihidangkan.