Tuesday, June 30, 2009

biArLah yG LaLu mEnJaDi sEbUah rAhsiA iNdaH kiTa bErdUa....


Tak terbayangkan berjumpa dengan dirimu
Menjadi awal kisah kita berdua
Terlanjur jauh sudah ku jatuh hati padamu
Tanpa ku fikir lagi nyatanya ku salah

Mengapa tak katakan kau tlah berdua
Mengapa berdusta tuk raih cintaku
Mestinya kau jujur padaku tulus padaku
Mungkin ku tak membalas

Ku tak mau berbagi cinta dengannya
Karena ku tak ingin ada yang terluka
Biarlah yang lalu menjadi sebuah rahasia
Indah kita berdua


Dia yang pantas dapatkan cinta darimu
Kerna dia yang pertama mencintamu
Kini berakhir sudah kepada keputusanku
Meskipun itu pedih ku rela kau pergi.........


Sunday, June 28, 2009

wOrd oF a dAy....

oKey..arini kite blaja perkataan bawu..
bawU bg den la..mayb da lame bg kOrg2...
pkataan baru tuk arini ialah....
"Menteneng"
yang bermaksOd
"perut besar/kenyang"
..

pkataan ini diambil dari lOghat nOgOri @ minang kOwt..
hahaha..
cOntOwh ayat...

"makin hari pewOt adik eden maken menteneng..."

sekian..
wOrd oF a dAy tUk harini.....
huk3

Thursday, June 25, 2009

miMpi...drEamZzZ...

huhu..
ade ape ngan mimpi...????
knape org yg kte inGatkan xde dlam mimpi kte..
tapi owg yg kite xpenah ingat lgsUng,
tetibe muncOl dlam mimpi kiter..
mgkin ke owg 2 yg teringatkan kiter??
ahHhh...impOssible..
pelik bin ajaib...
mustahil die ingatkan amber..
ambe ni bukan sesape...

Accident pd malam itu telah menyebabkan Nazran hilang ingatan...
Semua kisah silamnya..langsong dia tak ingat...

Die tak ingat yang dia pernah ada seorang awek yang namanye....
Syaqeela..
Berbuih ummi dia ceritakan pasal awek die tu..
tapi dia langsung tak amek pot...

Baginya..kalau betul
Syaqeela tu ada, wujud, mesti dia akan cari Nazran,
tapi sampai sekarang,Syaqeela tak pernah-pernah muncul..
Ini membuatkan dia rasa yang
Syaqeela hanyalah rekaan umminya semata..
and now he is Single N Available....
Dalam-dalam hilang ingatan pun..Nazran still nak ada pasangan cam orang lain..
Bermulalah pencarian
Nazran tuk carik awek yang sesuai tuk jadi spesel gf dia..
Carik pUnyer carik...die berkenan kat sOwang minah ni..
pErgh...da la puteh gebu,mate hazel,body mantap mOlek..

pekerti plak elok,ramah,sopan....

Memang cair meleleh la Nazran dengan minah ni...

ushar punya ushar...minah ni pun jatuh hati kat Nazran

Yela..minah mane yang tak terpikat dekat Nazran ni
..
dah la hensem, kaya, rajin, pemurah, baik pulak tu
hampir perfect la untuk dibuat suami..

Maka....Shaqira(minah yG diushar Nazran) setuju tuk jadi steady Nazran..
hampir 4bulan mengenali hati masing2,Nazran dah tak tahan lagi..
dia nak cepat2 kawen dengan Shaqira...

Nazran
pun mengutarakan niat sucinye kat umminya...

Nazran: Ummi...oh ummi,A'an* nak cakap sumthin la...
Ummi: Ape die? Anak ummi ni nak awen ker?

Nazran: Aik..mane ummi taw ni? A'an tak bagitau pun lagi..

Ummi: Ceth..ummi acah2 je tadi..A'an ni biOw betOl!! A'an nak kawen ngan saper?

Nazran: Ngan Shaqira.Ala...yg A'an kenalkan ngan ummi aritu...
Ummi: Adesh...A'an da pikir masak2 ker? Kan A'an baru je kenal ngan dier..

Nazran: Ye mi,A'an da think cook2 da..A'an sayang sangat kat Shakira..
Ummi: Tapi..camner ngan
Syaqeela? Kan A'an da janji nak kawen ngan dia dulu..
Nazran: Ummi ni...asek2 Syaqeela,A'an xkenal dier la,ummi..
Ummi: Tapi ummi kenal die.A'an pOwn kenal die satu masa dulu..ummi lebih suka kalau Syaqeela jadi menantu ummi..

Nazran: Ala....plez mi...kan A'an satu2nye anak lelaki ummi..takkan ummi nak hampakan A'an..Lagipun Shakira 2 takde cacat celanya,mi..

Ummi: Betol,si Shaqira tu takde cacat celanye,baek,hormat orang tua,tp.......

Nazran: Ala,nak bandingkan dgn Syaqeela la tu..

Ummi: Bukan ummi nak bandingkan dengan Syaqeela,tapi kalau dia tahu A'an nak kawin ngan orang lain,mesti dia kecewa sangat..A'an baru 4bulan kenal Shakira,tapi da 4tahun bercinta ngan Syaqeela sblOm A'an accident..

Nazran: Jadi,apa masalahnye mi? A'an xpaham...

Ummi: Adeh,ape ke bengap anak aku ni..
(mengOmel sndri)
Nazran: Ha? ape mi cakap? tak clear la mi..

Ummi: Eh,takde pape..Maksud umi,hmmm...terpulangla kat A'an..sape2 yg A'an rase sesuai tuk jadi istri A'an,umi stuju...umi restu.(wat muke tak puas ati)
Nazran: Yess!!! Betol ke ni mi? Umi tak tipu?

Ummi: La..nape umi nk tipu..dose taw..huhu

Nazran: Haha...kalo cam2,besOk ummi ngan walid g minang Shakira erk?

Ummi: Haa??? EsoK?? cepat benOr!!! Lagipun, takkan nk terus pinang,tak mau risik-risik dulu ker? entah-entah mak ayah dia ada pilihan lain ker...

Nazran: Ala mi.lagi cepat lagi elok..takbaek tggu lame2..takyah risik2 la mi,gerenti da mak ayah dia takde orang lain tuk Shakira..
Ummi: Iyer2 je kO ni...gatai bebenOr!!!
(bisik dalam ati)
Ummi: Yelah2,besOk umi ngan waled pegi minang dier,tp A'an la drive kitOrang pi sana,ummi kesian tengok walid drive jaOh2 ke Kelantan tu...Lgpown mane la kitOwg tau umah dia kat mana...

Nazran: Berez mi...sedia menurut perintah!!!(sambil sengih cam kerang busyuk)

KeesOkan harinya,
Nazran bsama2 walid dan uminya pagi2 bertolak ke umah Shakira,
tuk meminang buah hati Nazran 2..

Selepas sparuh perjalanan,Nazran rase ngantOk sgat..
maybe sebab tak tidor semalaman,
duk berangan kawin ngan Shaqira..sampai tak sedar hari dah pagi..

dia pun cakap la ngan waled dier..

Nazran: Waled...mintak tulun ley?
Walid: Gapo dio?

Nazran: Aik,mentang2 bakal dapat menantu kelantan,kecek klate yer..hehe

Walid: Eh..kesitu plak hang..yela2,nak mintak tolong per?

Nazran: Ermm...ley tak waled take over jap.A'an ngantOk sangat la..

Walid
: Aik..baru sparOh jalan da ngantok? Tadi bukan maen excited!!
Nazran: Hik3..nak wat camner..laloq sangat da nie..

Walid: Yela2..tapi jangan lame sangat membute tu...waled bukan boleh drive lama2 sangat..

Nazran: Wokey,berez bos!!


Nazran pun tido la kat seat blakang...
umi dier transfer kt kusi depan..

dalam tidonya, dia termimpi...

dia termimpikan seorang pompuan yang ayu..

yang pasti, pompuan tu bukan Shakira.
pompuan tu lebih berisi kalo nak dibandingkan dengan Shakira..

walau gempal,
tapi keayuan, kecomelan tetap terserlah pada raut wajah pompuan tu..
dalam mimpi tu, dia kelihatan amat mesra ngan pompuan tu..

apa ikatan dia dengan pompuan tu pown die tak pasti..

die rasa apa yang ada dalam mimpi die tu,
macam penah dia alami sebelum ni,

tapi dia tak pasti bila..

pada kemuncak mimpinya,dia nampak pompuan tersebut menangis sedu sedan..,
die jd bingung..kenapa perempuan itu tetiba menangis depan dia...

Nazran tersentak dari tidur..

Die bertafakur sekejap...
Dia cuba ingat balik mimpi2 die tadi...

Berdas2 soalan menjengah ke otaknyer...

"Sape gadis tu??Apa hubungan aku ngan gadis tu??Napa aku sangat akrab ngan gadis tu dalam mimpi aku tadi??Nape ye aku cam penah alami je semua peristiwa dalam mimpi tadi??Nape pempuan tu tetibe je nanges depan aku??"

bisik Nazran dalam ati...
Arggghhhhhhhh!!!!!!!!!!

tetibe Nazran menjerit cam orang hantu sundel bolong...
waled yang terkezut dengan jeritan Nazran terus tekan brek mengejut.

Walid: Fuh...naseb baek kete kite je kat sini.Kalo ada kereta lain kat depan ke blakg ke,mau wat kenduri arwah dulu sebelum buat kenduri kawen hang...
Ummi: Ish waled ni,tak elOk cakap camtu.Patotnya syukurla tak jadi pape kat kita..Ha,kenape ni A'an,tetibe je menjerit cam orang kene sampuk..

Nazran: Kite da kat mane ni walid?

Walid: Da masuk Kelantan da..cuma nk carik umah Shakira je..

Nazran: Hah?? Cepatnye walid drive..

Walid: Cepat apenye..hang tu yang membuta lama sangat...Yg hang menjerit tu pasai pa?

Nazran: walid,plez waled,patah balik..kita pergi Terengganu...rumah Syaqeela...!!
Walid: Eh,tadi cakap kat Kelantan,ni kat Terengganu pluak..Yang mana satu nie?

Ummi: Eh,..jap2..td A'an sebOt Syaqeela ke Shakira??

Nazran: Syaqeela mi,Syaqeela....!!
Ummi: A'an da ingat kat Syaqeela??
Nazran: Err..tak berapa nak ingat jugak..,tapi plez walid, patah balik....Eh,takpela,biar A'an yang drive.

Waled: Yolah..yOlah...

Nazran yang resah gelisah terus drive Toyota Hilux miliknya dengan laju skali..
Walid dan Ummi juga resah gelisah..
bukan kerana bimbang tengok kenapa la muka anaknya kelat semacam tapi takutkan nyawanya akan melayang coz Nazran pecut teramat lah laju...siap drift skali tu!

Ummi: A'an,slow la sket kete 2,takOt la ummi..
Walid: Betol..betol..betol..
Nazran: Opss..sOwi ummi,walid...tak sedar terover speed..
(lalu memplahankan sket keretanya)
Ummi&Walid: Huh...naseb tak terbang nyawa aku!!(sambil mengurot dada)
Ummi: A'an citer la kat ummi,nape tetiba nak patah balik ke Terengganu??

Walid: Betol..betol..betol..Naper?

Nazran: Tadi A'an mimpi.Tentang Syaqeela...Dalam mimpi tu, Syaqeela la yang A'an chenta,bukan Shakira..

Walid: Ye ke yang hang mimpi tu Syaqeela?? Entah2 puteri bunian ker??

Nazran: Wuish..ade plak walid ni. Betol, A'an mimpikan Syaqeela, A'an mimpi detik2 kitorang besama dulu,kitorang bergurau senda,meluahkan perasan chenta, A'an blanje dia makan eskrem cOklat & die makan dengan wajah yang chomel sangat...
Walid&Ummi: Errrkkkkk....~~~~
(wat muke nk muntah)
Nazran: Betol, dan tu bukan sekadar mimpi, tapi A'an rase tu adalah petunjuk...

Walid: Ala..kan ada GPS da zaman sekarang ni, siap boleh install dalam henfon lagi...watpe guna2 petunjuk mimpi pulak nak pegi Terengganu..

Nazran: Walid ni, wat lawak lak..Bukan petunjuk tu la..maksud A'an,bagi firasat A'an, Syaqeela la yang akan mengembalikan kembali semua ingatan A'an yang penah hilang...cuma Syaqeela je yang mampu kembalikan semua kisah lampau A'an..

Walid: Aik..main firasat2 pulak,bila plak hang ley tafsir2 mimpi nie?

Nazran: Eh,takdela sampai leh tafsir mimpi,tapi naluri A'an kuat mengatakan yang Syaqeela mampu kembalikan ingatan A'an.

Ummi: Abes tu,camner ngan Shakira?

Nazran: Takper,nanti A'an akan slow talk ngan dia,...A'an sure,die mesti dapat trima..

Walid: Hmm....ikot suka hang ler...Jangan sampai dak Shakira tu bunuh diri..sudahhh

Nazran teruskan pemanduan dia dan kini dia da tiba d Terengganu..
Semasa dia drive menyusuri jalan sepanjang pantai tersebut, die ternampak akan kelibat seorang gadis..
Dia amat kenal dengan susuk tubuh perempuan itu..
Dia pun menghentikan keretanya di pinggir jalan..

Nazran: Ummi, walid tunggu kejap erk..
Walid: Hang nk p mana? Umah Syaqeela kat dalam laut tu ker?
Nazran: Eh,bukan. Belum sampai umah die lagi. Tapi A'an ade hal jap..

Ummi: Hal? Bila pulak A'an buat hal kat negeri orang ni..A'an jangan carik pasal...

Nazran: Eh, A'an bukan nak carik gaduh la mi..ada hal jap..sekejap je..tunggu tau..jangan pi mana2..

Ummi: Ish...budah bertuah ni! Yelah2..cepat sikit..

Nazran pun berjalan ke tempat gadis tersebut duduk...
Gadis itu duduk diatas tunggul kayu di pantai itu sambil memandang laut...
Ada titisan jernih membasahi kelopak mata lalu mengalir ke pipi gadis tersebut..
Nazran kenal dengan esakan tangis gadis tersebut...
Nazran juga amat mengenali gadis itu...
Tetibe ada satu aura yang meguasai dirinya...
Ye...dia adalah Syaqeela!!!
Gadis yang amat dia cintai seumur hidupnya...
Dengan berhati-hati Nazran menepuk perlahan bahu gadis yang asyik memandang laut yang bergelora itu...
Gadis itu tersentak lalu menoleh ke belakang..
Dia tergamam lalu bersuara seakan berbisik...

Syaqeela: Abi...betul ke abi nie???
Nazran: Ye sayang...ni memang abi..
Syaqeela: Mane abi menghilang slama nie?? Puas sayang cari, tapi tak pernah jumpa...
(trOs peluk Nazran tanpa segan silu)
Nazran: Ma..maafkan abi.Se...selepas kita kemalangan aritu,a..abi hilang ingatan & abi berubat kat kampung, jauh kat pedalaman...(cOntrol pnafasan cOz pelukan Shaqeela amat erat)
Syaqeela: Patotla lepas sayang sedar,sayang terus carik abi kat umah abi, tapi abi takde..Family abi pun takder..Sayang ingatkan abi dah.................
Nazran: Sshhhh....jangan sebut perkataan tu syg..
(sambil mletakkan jari telunjuk d bibir Shaqeela)
Syaqeela: Maafkan sayang bi..Eh,tu bukan walid ngan umi ke bi?(sambil menunjukkan jari ke arah kerete)
Nazran: Haah..betol..Sebenarnya kami ke Kelantan tadi,nak meminang Shakira tuk abi.
Syaqeela: Ha??? maknenye abi da bertunang ngan orang lain? sampai ati abi wat sayang camni..
Nazran: Bila pulak abi cakap abi bertunang dengan orang lain?
Syaqeela: Tadi,abi cakap walid ngan umi g minang sape ntah tadi tuk abi...

Nazran: Bukan la..tak sempat..dalam perjalanan tadi,tetibe abi mimpikan sayang,abi mintak walid patah balik.....bla..bla...bla....
(mceritakan sumenye dari awal...)
Syaqeela: Owh..camtu ker? kirenye abi belom bertunang lagi la erk?

Nazran: Ye sayang...belOm...

Syaqeela: Tapi............
Nazran: Tapi ape sayang? cakaplah....!!!!
Syaqeela: Tapi sayang da jadi isteri orang....

Nazran: Haa!!! Betol ke nie??? Tergamak tol sayang kawin dengan orang lain. Dulu bukan main janji nak tunggu abi walau 1o0o taOn lagi...bukan main kate nak setia kat abi...bla..bla..bla...curang..pot..pet..mungkir janji..pot..pet..
Syaqeela: Amboi..panjangnye beleter? da abesh? Hahahahaah....WAKENABEB!!!! sayang olok2 jer la...sayang pegang lagi la janji2 sayang dulu...
Nazran: Alaa...sayang ni..nakal cam dulu gak..mata bengkak2 ni pOwn ley wakenebeb kat abi yer..kena la sayang nanti..

Syaqeela: Hehe..jangan la marah bi..ni abi nak ke mana nie?

Nazran: Abi nak gi umah sayang la..abi nak pinang sayang..kalau boleh,bulan ni jugak abi nak kawin dengan sayang..

Syaqeela: Ewah2...tak sabarnye dier...

Nazran: Memang la...da 4tahun tunggu sayang tau...

Syaqeela: Ermm..erm.....sayang kat abi tau.
Nazran: Betol ke ni sayang kat abi?

Syaqeela: Betol la..tak baik taw tipu...dosa..

Nazran: Kalo betol,meh hug abi meh..

Syaqeela: Wuish..mane ley hug2..dosa..

Nazran: Elehh...tadi sedap2 je hug abi..takpe pulak..

Shaqeela: tu laen la...tadi taksedar..tindakan luar kawal..refleks..

Nazran: Tak habis2 bagi alasan dia ni...masih sama cam dulu..

Shaqeela: Alaa...jangan laa marah..pas awen erk?

Nazran: Yelah2..

ring..ring..ring....
bunyi alarm bangOn subOh...
Nazran tersedar dari tidow..
"ceth..aku mimpi rupe2nye..ingatkan betol2 tadi"
amek enset & trus tepOn Shaqeela

Nazran:Abi mimpi tadi yang..
Shaqeela: Mimpi ape lak..
Nazran: Bla..bla..bla....pRott..preett...pRott..preett..(cite dari awal sampai die terjage..)
Shaqeela: Haha..boleh lak camtu erk? itu la..tidur tak basOh kaki..nasib la ending mimpi abi tu kita bersama...kalo ending dia sayang kene kebas orang..macam maner?
Nazran: Eeee!!! sayang!!! Jangan la cakap macam tu...abi sayang taw.....
Shaqeela: Haha..tak malu..budak manjer!

*A'an=name manje Nazran oley Ummi & walidnyer

(p/s: betOl ke mimpi dapat bg petunjuk? papepOwn..ambe harap dapat mimpikan someone tu..mintak sangat..huhu..bley ke gitu? satu lagii,cerita ni adalah rekaan semata2..juz adaptasi dari mimpi someone..cite dah den tOkOk tambah dengan senang hati )

Sunday, June 21, 2009

sLamAt hAri bApa 2 mY aYah...

Photobucket

Photobucket

Bapa, ayah, abah, itulah panggilan keramat anak kepada lelaki yang mempunyai anak.
Kehebatan ayah tiadalah tandingannya….
Sebut saja ayah anak pasti berhati-hati.
Ayah selalunya tegas dan penuh disiplin.
Dalam banyak hal ayahlah kata pemutus.

Ayah juga jarang menunjukkan secara zahir sayangnya pada anak.
Hakikatnya ayah amat sayang pada anak-anak.
Kebanyakkan ayah tak banyak cakap tapi banyak tindakan.
Ayah banyak mengajar anak-anak dengan perbuatan dan gerak geri.
Ayah juga banyak guna bahasa badan, sehingga anak membuat telahan sendiri.
Anak-anak kalau bercakap dengan ayah terlalu berhati-hati.
Kadang-kadang takut kadang-kadang tidak.

Itulah kebanyakan lelaki yang bergelar ayah!
Sempena Hari Bapa ini, anakandamu ingin mengucapkan Selamat Hari Bapa buat ayahku tersayang...Zulkifli b Abd Aziz.

Photobucket

ayahku...heroku..
huhu..
semOga ayah terus dipanjangkan umur & dimurahkan rezki yer..
kite syang ayah..
terima kasih atas segala jerih payah & pengorbanan ayah selama nie wat kite adik bradik..

Photobucket

Terpanar aku pada sentuhan keramatmu
Mengheret aku mentafsir memori silammu
Dulu ku ragu apa terbungkam dibenakmu
Kini ku tahu apa yang terbuku di hatimu

Surut dedarku pada usapan manteramu
Tunduk ungkalku pada ketegasan dirimu
Terpasak semangat pada keyakinan tekadmu
Keakuranku pada tunjuk dan titah arahanmu

Ayah,
Tak pernah ku tanya
Kemana tumpahnya keringatmu
Ayah,
Tak pernah ku hitung
Berapa banyak kerutan di dahimu
Yang ku pinta hanyalah kemahuan hatiku
Yang sedaya ayah laksanakan

Kau pendorong bukanlah pendesak
apalagi memaksa diriku
Aku terlorong bukan terdesak
apalagi rasa terdera

Tak terkuis dugaan menduga
Apalagi takdir yang menerpa
Aku mengharap bukan menolak
Apalagi cuba melupa

Lestari kasihmu tanpa batasan
Sempadan waktu yang memisahkan
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa
Sentuhanmu amat bermakna..

Thursday, June 18, 2009

cEpat2 sEhat yEr....

Photobucket
ksian dier..
xberenti2 saket yg mnimpa dier..
da 2 malam kne tahan wad..
mOga cepat sehat yer..
rajin2 makan Obat taw..
makn ikOt jadual..
jangan kuwat sgat keje 2..rehat dulu erk..
da betOL2 sehat baru keje yer..
Photobucket
Photobucket
kalo xmo kene enjet lagi..cpat2 sehat yer..
kalo dOktor injek lagi..
haa..xtaw..
jgn nages lak taw...

Wednesday, June 17, 2009

bAhgiaLah wAhai bOy-rOy..(^_^)

http://anakdel.files.wordpress.com/2008/08/buncit.jpg

kOmer2 pRasan x laki2 ber++++ berat badan dier pas kawen?
haha...tOl x?? tOl x?

aDer org cakap la kan..bukan den cakap..
kalO laki2 sOLo@bUjang,hidOp dier lebih aktif,masuk gym sane sini la,
pas2 mamam ngan rehat pOwn kUrang..
salu g melepak ngan kengkawan..
pendek citer..tiap2 mase la idOp depa ni dpenuhi ngan xtvt..
pola & waktu makan depa lak xmenentu..
nak2 yg duk jaOh dari makan rase masakan mak..huhu..
ha..sObab2 ni la yg membuatkan hampir sumO laki solo,perOt die leper,pas2 berat die dalam 48-60kilo jerp..
jeng...jeng..jeng..
tapi...bile si lelaki ni dak kawen..
ha..siyap la dier...
dari staOn ke staon..berat badan dier ber+++
Hal ni dsebabkan hidOp diOwang da x aktif dah..
bAnyak mase dhabeskan ngan istri n anak2..
jadual makan lak lebey teratOr..
haa..nak2 dapat istri yg pandai & suke masak..
masakan istri plak sOdap gilerz..
name x nyer..laki2 ni kawen cOz nk mamam kat umah..
laki2 ni rase slese pas kawen cOz ade istri yg prepare & serve makanan tUk diOwang..
kalO cOmpare ngan pOmpuan lak..
bujang ke..da kawen ke..depa still kene masak gak..
tapi ade kajian yg pOmpuan ni lg ske masak time pas depa kawen..
depa ske kumpOl2 resepi@ nengOk rncangan2 masakan kat tb..
depa akan mula tertarik dgn aksesOri dapur cam set kUali,periOk & alatan2 memasak...padahal time bujang xde la cam2 sekali..
bile si istri ni nengOk laki dier mamam masakan yg die wat,
si istri ni rase sesangat ler puAs..
ni bukan dOngengan...Ini hakikat!!!

pas kawen...kbanyakan lelaki xde wat banyak xtvt yg mgeluarkan pelOh jantan..hihi
juz xtvt tuuttt jerp dpt wat depa ni bpelOh & jadi medium utama dlam pmbakaran lOmak depa....=P
sOo...lOmak2 dari pemakanan diOwang ni la mUle bkumpOl kat pewOt..
lam2..pewOt2 depa akan mUle membOncit atau dengan kate yg lebih sOpan..
bOy-RoY
..haha
http://www.kapanlagi.com/p/gendut.jpg

ade 2 jenis laki2 boroi nih..
1st..laki yg
ber++ berat bdan,ber++ gemOk& memiliki pewOt yG bOncit..
2nd..laki yg brat bdan ber+ tp still kurus,juz pewOt jerp yG bOncEt..

Dari kajian saintifik..xdapat nk terangkan yg laki2 bOroy ni tandenye depa nie bahgie dgan pkahwinan depa..
Tapi ade kajian mendapati hampir 92% laki2 akan boRoy pas 2taOn& keatas tempOh perkahwinan depa....
Bdasarkan statistik penceraian melapOrkan yG hampir 89% kes cerai berai ni blaku kat laki2 yg slim & still hensem2..

cOmpare ngan kadar penceraian yG melibatkan suami boroi hanya sekadar 19% kes penceraian jerp...
tErkezUt x? tapi ni lah hakikatnyer..
sOo..para2 wife sekalian alam...berUntunglah kOmer cOz ader hUbby yg bOroy..
huhu..dan menurut kajian lagi..hubby yg bOroy ni lebih luving,perfikiran jaOh % lebih mementingkan idOp berumah tangger..

Persepsi lelaki & pOmpUan cukup berbeza.
97% hubby mula
jemu @ mengelak tuk mengadakan xtvt tuuttt sama2 wife depa biler wife diorang da gemOk,makin lame maki x terurOs,kurang perhatian kat hubby,lebihkan anak2 & wife xlagi tidak lagi menitik beratkan penampilan.
97% kes penceraian datangnya dari masalah isteri yang camnie.
sOo..awasla nGan penampilan kOrang.
Namun sebaliknya pula bagi isteri.
Isteri xpandang rupa paras hubbynya pas kahwin.
Cukupla sekadar sikat rambut ngan kemas & berpakaian kemas...
si isteri akan terus setia menyayangi suaminya meskipun si suami semakin
bulat @ pewOtnya
makin bOncit & ade yG pewOtnyer cAm nak meletOp..
hahaha..
http://www.dennysantoso.com/wp-content/uploads/2009/03/belly-fat.jpg
Biase2nya si suami akan terus mengimpikan isteri yang cantik dan menarik sepanjang usia perkahwinannya tetapi isteri hanya sekadar mengimpikan suami yang bertanggung jawab dan penyayang dan paras rupa suami seperti boroi, botak dan bau badan bukan lagi ukuran buat mereka sepanjang tempoh perkahwinan.
ish3...x adel sUnggOh...
tapi nilah hakikat yang harus diterima sejak azali lagi.
sbb ni la hampir 77% wanita zaman dOlu2 yang berkahwin,pakai susuk tuk make sure hubby diorang trus setia & xmenggatai nak kawen laen..
nEngOk jer la pOtOngan pinggang depa yg digelar pinggang kerengga, buah dada yang munggil dipadankan dengan kebaya ketat, punggung yang padat & bersanggul tinggi..
Bagi dEpa..itulah kekuatan seorang perempuan.


(p/s: bOroy @ x..kamoo tetap di hatiku)

Tuesday, June 16, 2009

citH..bedebah!!!

ambOi..
baeknye die ngan kucen ni..
lagak Pencinta Haiwan jerp..

haa..
ditOnyOh2nyer pewOt,mulOt kUcen 2..
sOnak 2..
adeh..
ape la dOse kUcen 2 sampai die duk pedajal binatang 2..

nah...hambek!!!!..
tOnyOh2nye mate natang 2..
dikOrek2nye tlinge kucen 2..
dihempap nye mukO kucen 2..
besepah2 darah...
terburai sgale isik pewOt...


ni den nk share sket citer pasal kes kucen nih..
harap2 sape yg dok brehi ke kucen 2.. sile2 la btObat erk..
(ambe bukan dOp brehi..ambe elergik jerp..huhu)

+++++++++++++++++++++++++++++++

Sempena wukuf Arafah (18 Disember 2007) dan Hari Raya Korban esoknya (di Arab Saudi), disiarkan Kisah Dari Tanah Suci ini untuk iktibar bersama. Kisah ini mengenai seorang wanita Muslimah Melayu berasal dari Perak yang menunaikan haji kira-kira enam tahun lalu.

Wanita ini kerana sudah tua dan uzur, lutut pun lemah dan sentiasa sakit, menggunakan kerusi roda semasa tawaf dan saie. Dia mengupah petugas Arab menolaknya, tujuh kali pusingan tawaf dan tujuh kali berulang alik antara Bukit Safa dan Marwah.

Beliau menunaikan tawaf rukun dan saie saja. Yang sunat tak mampu kerana uzur. Lagi pun wangnya hanya cukup-cukup saja.

Namun, ada satu amalan mulia dimiliki Muslimah ini. Yakni mencontohi sunnah Nabi s.a.w., mengasihani dan menyayangi kucing di desanya.

Dia amat suka memelihara kucing. Di rumahnya banyak kucing. Dia melayan makan dan minum kucing. Dia pungut kucing yang dibuang orang, diberikan makan dan minum, dirawat dan dimandikan dengan sabun wangi.

Walaupun banyak kucing jalanan itu lemah, sakit, kurus kering atau lumpuh, tetap diambilnya untuk dirawat di rumahnya. Ada yang berkudis dan sakit serius. Pendeknya rumahnya menjadi pusat kucing kurap.

Maka terkenallah rumahnya jadi pusat rawatan kucing. Mana-mana kucing yang mati dikuburkan di kebunnya. Demikian begitu kasih Muslimah ini kepada makhluk Allah yang lemah lembut itu.

Justeru, ada kucing-kucing peliharaannya manja, gemuk dan sihat, serta cantik-cantik belaka, berkat khidmatnya, yang ikhlas.

Tahun itu beliau berangkat, menunaikan haji dengan menggunakan perkhidmatan Tabung Haji. Gembira dan sayu nian kalbunya, kerana hajatnya untuk ke Tanah Suci, solat di Masjidilharam dan melihat Baitullah di depan mata sudah terkabul sudah.

Ingin di hatinya untuk tawaf banyak-banyak seperti orang muda dan sihat. Tetapi apakan daya, lututnya sakit manakala badan uzur. Setelah solat fardu sentiasalah beliau memanjatkan doa dan pertolongan Allah, agar hajatnya dimakbulkan.

Pada suatu hari, semasa hendak pergi solat di Masjidilharam dengan keadaan bertongkat, beliau terjumpa seekor kucing yang kurus, comot, lemah dan lapar.

Apabila kucing itu hendak bangun berjalan, ia jatuh berkali-kali. Kasihan nian wanita tua itu melihat makhluk Allah itu menderita dan sengsara di kota suci Makkah.

Lantas diambilnya kucing itu, diurutnya tubuhnya yang lemah itu. Dibelikan sebungkus nasi berlauk dan diberikan minum air zam-zam yang murni.

Dengan takdir Allah, kucing itu pulih dan sihat. Kucing itu telah menggesel kaki Muslimah tadi, lalu menjilat kedua-kedua tapak kakinya. Ajaib sungguh, kaki dan lututnya yang sakit tadi, tiba-tiba menjadi sihat dan kuat, seperti orang muda.

Muslimah tua tadi dapat tawaf sebanyak-banyaknya, ikut suka hatinya. Tertunailah hajat yang terbuku di hatinya selama ini, berkat menolong seekor kucing di Makkah yang mulia itu..

Setelah tawaf wida (selamat tinggal) dan menziarahi Masjid Nabawi, hajah yang solihah tadi berserta rombongannya bersiaplah untuk pulang ke Malaysia.

Sewaktu hendak menaiki tangga pesawat di Jeddah, Muslimah tua tadi terlopong melihat seekor kucing yang mirip kucing yang ditolongnya sewaktu di Makkah dulu.

Kucing itu duduk di sisi tangga pesawat itu sambil matanya merenung sayu padanya. Apabila Muslimah tadi sampai ke anak tangga teratas, kucing tadi ghaiblah daripada pandangannya.

Demikianlah ganjaran dan berkat orang yang mengasihi kucing, seperti Nabi kita s.a.w. mengasihinya di dunia ini, lebih-lebih besarlah pahala menunggunya di alam akhirat nanti. Amin.

+++++++++++++++++++++++++++++++

Wednesday, June 10, 2009

pErgHhh..chAnteQ siOtt !!

huhu..
esOk nK g kEyEll..
naek bas la..
pLusliner..
tggu kt stesen bas dUngUn..
huk3..
erm..
exceli..bUkan nk citer nk g kEyEll..
nK sHare pasal bUs sTop yg sUperb!!!!

layan jeR erkZ..

bas sTop ni kat Dubai

sHape cAm baS ni pLak kAt Athens

ni lak kat Wellington, New Zealand

kih3..bas sTop ni kat Volgograd, Russia


ha.. California, USA

yG ni pLak kAt Salinas, Puerto Rico

yG ade lukisan cAm sOfa nih kat Seattle, USA

huk3..yG cam terhimpap bOngkah besi ni kat Kapan, Armenia

agak2 kat maner ni?
egYpt?salah..
bas stOp ni kat Australia, dkat2 ngan restOran India

bas stOp ala ala kUsi ngan lampu ni kat Yemin Orde, Israel

bUs sTop ke ni?
huhu..pape je la..
"bas sTop" ni kat Changzhou, China

bAs sTop ni lak kat Scottsdale’s, Arizona, USA

yG ade elemen grafitti ni lak kat Stovring, Denmark

cAm bangunan xsiap ni lak bas stOp dkat2 ngan Corinth Canal, Greece

yG nie kat Curitiba, Brasil

ni pLak kat Brisbane, Australia

ni pLak kat Havana
..
ade kete klasik lg 2..huh

nak tAw caNer pRosEs wat bRangAn kuLet??

wuish..lawa betOl kalo jd beg kulit ni erk..

jeng3..
tengOk la care pRosesnyer..
huhu...
kapak2 kapla dier..
haha..

zrapp...

srechh..

"tarik wOi..tarik..kuwat2.."

abes tOgel ulaq 2..
huhu..

Sunday, June 07, 2009

tRy cAriK kEPaLa lelaki....

ha..sila2..
uji mata & minda anda di sini..=D
tRy cArik kepala seOrang lelaki kAt gambar di bawah nie!!

Menurut kajian ahli perubatan:

kaLo kOrang bjaye dapat cArik daLam mAse 3saaT,
kOrang adalah sOrg yG sGat gEniUs!!
(tApi dEngAn syarat kOrang baru 1st timE tEngOk gAmbaR kat bAwaH 2)


kaLo kOrang bjaye dapat cArik daLam mAse xlebEy 1mEnEt,
oTak kOrang bErfUngsi cam oRang biAsa...


kaLo kOrang bjaye dapat cArik daLam 1~3 mEnEt,
sOrrY 2 sAy..
oTak kOranG diKatEgOriKaN oTak yG lemAh..!!
kOrang kEne mAkan bAnyak prOtein..


kaLo kOrang bjaye dapat cArik lebEy dari 3mEnEt,
kOrang ade masaLah yG sesAngaT tErOk!!!
sOri tO say sKali lagi..
oTak kOrang tErlalu la lembab & rEaksi yG amaT ler teRok!!!

tp xper..
jGn sedey2 deh..
aHLi peRubataN ader baGi cadanGan..
kOranG diGaLakkAn nenGok kaRtun,
cOz kArtUn dapAt mEmbantu oTak kOrang bErkEmbang mEngikOt kEmampUan oTak kOrang..
xkesah la kArtOn pape pOwn..

sPongebOb ke...
http://www.spongebobworld.com/images/sbw_characters.jpg
wOnderpets ke...

http://strongerteams.files.wordpress.com/2006/11/144082934_b633f79603.jpg
upin&ipin ke...
http://lauthfi.files.wordpress.com/2008/10/1_posterwallpaper1024x768.jpg
usOp sOntOrian ke..
http://1.bp.blogspot.com/_cYqTfwyS-pc/RgfhKVquuTI/AAAAAAAAAIY/3Q_jZPkqJ7Y/s320/p_usop1.gif
pape je la..
janji kartun..huhu
u dOnt bELieve it? bELieve it!!

aDuhai..meLalut2 plak ambe ni..
jGan sAlah pAham.
buKan carik kEpala oWg kat gAmbAr kArtUn 2..
tp gAmbaR kaT bAwah niE..

da sediA tUk mEngUji miNda & matA kOrang??
wOkey..
1...
2...
3...
gOoOoOo!!!

nEngOk gAmbAr kat bawah nI iKot kiRaaN mAse..
tett....tett....tett....tett....tett....
jUmpe x?? juMpe x??
carik..jangan x carik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...