Saturday, October 31, 2009

=+=bErtAhAn=+=

http://farner.in/blog/wp-content/uploads/2009/08/broken_heart-18231.jpg
lihat aku disini
kau lukai hati dan perasaan ini
tapi entah mengapa
aku bisa memberikan maaf padamu

mungkin karena
cinta kepadamu tulus dari dasar hatiku
mungkin karena
aku berharap kau dapat mengerti cintaku
http://2.bp.blogspot.com/_ETgtL4JRYNw/R1WnM-un6yI/AAAAAAAAABo/Ai6XDIHULBk/s320/bloody+tears.jpg
lihat aku disini
bertahan walau kau sering menyakiti
hingga air mataku
tak dapat menitis dan habis terurai

meski kau terus sakiti aku
cinta ini akan selalu memaafkan
dan aku percaya nanti engkau
mengerti bila cintaku takkan mati

Monday, October 26, 2009

1 sTep cLoSeR......

Yang ke 21...Zana..
hwawawa...
sengal jerp wish besday kat diri sendri..ngeee

mekasih pada sesape yg wish besday kt saya..
xkirela via sms ker..kol ker...direct trus ker..
hatta wish pakai facebook.....tagged.....anOk ganu.....fwenster..
really...really appreciate it...=)
syg kamoo sumer...

ermmm..
hari demi hari...
bulan demi bulan...
taon demi taOn...
usia kiter smakin btambah..
makin dekatlah kiter pada ajal...
disamping bgembira nyambut hari kelahirn..
jgn lupe yg kite da makin dekat ke alam yg baru...
MyEm0.Com

to ibu n ayah...
thanx cOz lahirkan kite kat dunia nie..
tanpa kalian berdua..
kiter xkan dpat menghayati keindahan dunia slama 21 taOn nie...
mekasih krna membesarkan kiter sampai skrg...
love u all..

dan hari ini juga..
bermulalah peperangan...
di dalam dewan peperiksaan...
7 paper harOs ditempOh..
mOga2..kemenangan yang dicapai..
MyEm0.Com
Amin....

Thursday, October 22, 2009

++diKau dALam iNgAtAN++

seperti yg aku ceritakan pada entry yg lepas..
aku telah kehilangan seorang sepupu..
sepupu yG pada masa dulu sering bermain bersame...
pernah mnyambut hari lahir bersama..
(dia lahir pd 1 Nov..selang seminggu dri besdayku)
malah die begitu akrab,peramah dan manje dgn sume owg...
die mmg sOrg budak yG baek..pintar..peramah..

1 Ramadhan yg lepas..
aku berpelung berpuasa dan berbuka puasa di kg..
bersama2 sdara maraku yg laen..
termasuklah arwah Hisyam..
arwah membawa sekali rakan baeknya bersama..
Syafiq namanya...
sweet orgnya...berusia 15tahun...
baru je habis PMR...
arwah Hisyam dan Syafiq sentiasa bersama..
makan bersama..tidur bersama...maen same2..
kat kg aritu..diorg juz lyan masing2 jer..xcare hal org..
sampaikan..raya baru2 ni..Hisyam pakai baju Syafiq..
wlaupun baju raya Hisyam ada..tp die ttap pakai bju Syafiq..
bayangkanla..betapa akrabnya mereka..
dan....itulah kali terakhir aku berjumpa mereka berdua..

hujung miggu lepas...
MakTeh(ibu arwah) ajak die pulang ke kg..tp die xmo..
ari ahadnye..bile makteh tgah mkan..
tetibe makteh tersedak2...
kemudian..makcik Sar(pembantu rumah nenek) menyampuk..
"mungkin anak tengah menyebut2 tu"
dari cerita yg aku dengar..
MakTeh cpat2 makan dan nk terus pulang ke KL..
(mungkin tgah terfikirkan anaknya di rumah..)
nenek menyuruh MakCik bungkuskan lauk ayam goreng,rendang tuk Hisyam..
(mgkin memikirkan ntah apa cucunya makan bila sowg2 kat rumah)
lalu bungkusan lauk itu dibawa oleh MakTeh ke rumah...
xsangke...arwah xsempat untuk menjamah makanan itu...

bila tiba di tol Sg Besi..
makteh mendpat pggilan yg Hisyam kemalangan..
xcident di Ulu Yam..dia pergi berkelah..
bersama 4 rakan yg laen..dgn 3 biji motor..
bila on the way nak balik..moto yg Hisyam bonceng bersama Syafiq tlah dilanggar sebuah kereta..
pada selekoh,jlan menurun plak 2...
Syafiq mgkin xdapat mengawal motornya,lalu termakan jlan org laen..
pada masa yg same..ade kereta dari arah betentangan...
kereta itu xdapt mgelak coz moto terlalu laju dan ade divider yg menghalang..
lalu...moto yg dibawa Syafiq terbabas...
Hisyam terpelanting jaoh...
mgkin sebb Hisyam membonceng...kecederaan Hisyam agak teruk..
tulg blakgnye patah...
Hisyam mengalami pendarahan dalaman yang terok..
tapi...muke dan kepalanya langsong xder cela@kerosakan..

kebetulan..semasa kejadian..
ade sekumpulan motor besar yang lalu..
salah seorang dari mereka bekerja di Unit Kecemasan HKL..
dengan kepakaran yang dia ada..die memberi bantuan CPR pada Hisyam..
mungkin dengan bantuan yg diberi...nyawa Hisyam masih lagi panjang..
kalo tidak...........
Hisyam segera dikejarkan ke Hospital Selayang..
dlam ambulans...sudah 3x die xbnafas...
tapi segera diberi pertOlongan oleh pihak ambulans..
tiba di hospital...pihak hospital membantu apa yg patOt...

xlame pas2...MakTeh sampai..
sesampai disana..die tdengar suara org menjerit kesakitan..
suara itu adalah suara Syafiq!
pas2..tdengar lg jeritan buat kali kedua..
tyme 2..Hisyam masih lg bernyawa..
jeritan Syafiq ke3...Hisyam menghembuskan nafas terakhir...
tepat jam 7.35pm..
Syafiq terus terdiam...tidak menjerit lg...
Syafiq koma!!

Makteh melihat ramai org di hospital...
abg2 moto besar menceritakan segalanya d MakTeh...
menceritakn dri bgaimana kmalangan blaku hingga dihantr ke hospital..

Jenazah Hisyam perlu menjalani post mortem untuk mngambil statement..
aku ingtkan..jenazah akn dibawa pulng ke rumahnya...
tetapi..tidak..
akibat kelembapan polis...jenazah Hisyam harus tunggu lame untuk tujuan post mortem..
polis enggan menjalankan post mortem dengan alasan hari sudah lewat..
padahal, jam pd masa itu baru merangkak jam 12tgah malam...
aku bengang ngn sikap polis 2..tp aku xdpt nk wat pape...
selgi polis xwat pOstmOrtem..pihak spital xdpat nk wat pape ke atas jnazah...

pgi esoknye...
dlam kol 5pg...Syafiq pule mhembuskan nafasnya yg terkhir..
sayu...sedeh..pilu...
kawan yg selama ini berkongsi susah senang sama2 semasa hayat mereka...akhirnya turut meninggalkan kami semua sama2..

jenazah Hisyam selamat dikebumikan selepas Zuhor..
moga rohnya bersemadi dengan aman di sana..
Ketahuilah...Allah lebih menyayanginya..
Mungkin Hisyam mahu beralah..
(beralah atas sebab apa??biarla Hanya Tuhan yg tahu..)
Hisyam budak yg baek..sume syangknnye...

bila flashback..bnyak kisah yg pelik blaku sebelom pemergian Hisyam..
pd hari raya lepas...dia beraya ke rumah cikgu2nya..tp die cume diam shaja..
xseperti rkan2 yg laen..
bila cikgu ajak die makan..die mnolak..
die bnyk mendiamkan diri..
xlama pas2..xsilapnye..rabu minggu lpas...
dia beria2 nk buat bbq ngan kawan2 die kat luar umah..
Makteh pown belilah brg2 tuk wat bbq..
kemudian..kwan die mintk izin nk pggil owg surau..
owg surau pown dijemput..tuk bacekan doa sekali..
makteh ckap ngan arwah..
"manenye kawan abg..siket je yg dtg"
Hisyam mjawab..
"xlame lg..ramai la yg datg 2"
fuhhh...bile aku dgr crite MakTeh...jd meremang bulu roma..
mmg betol..ahad mlam 2..ramai betol org kat umah MakTeh..
kwan2 skolanye ramai yg dtg..ade yg sampai ttidow kat surau menanti jenazah Hisyam..
jiran2 sume trun..tmpt prking kete sume penoh...smpai prking kt tepi2 jln jer..
bila tahlil smalam..cikgu yg ngajarnye dtg..
die masih lom dpat terima kenyataan akan pemergian arwah Hisyam..
die mceritakan yg hari Khamis lepas Hisyam pergi bejumpenye untuk tandatangan & cop borang bantuan pelajar SPM.
cikgunye menolak kerana die xde cop dan meminta Hisyam ke ofis n mintk kt kerani..
sambil berseloroh..cikgunye berkata..
"wah..lpas dapat duwet nanti,boleyla Hisyam bayar yuran yer"
Hisyam pown mnjawab..
"InsyaAllah cikgu,tu pun kalo sempat"
mane xmenangis cikgu 2 bile teringat kembali kata2 Hisyam tempoh hari..
kata cikgu..dialah pelajar harapannye..
Hisyamlah yg cikgu harapkan sbg pelajr cemerlang tuk SPM nanti..
Hisyam slalu dpat A dlam subjek yg diajarnya..
tapi...harapan cikgu hanya tinggal harapan..
Hisyam telahpun meninggalkan kita semua...
terima kasih pd cikgu2 skolah Hisyam.. kerana mengajar & mendidik Hisyam sampai menjadi pelajar harapan.. terima kasih atas ilmu yg cikgu curahkan buat arwah Hisyam... hanya Allah dpat membalas segala jasa cikgu..

mase sembhygkan jenazah ari2..
boley dikatakan lbih 100jemaah gak yg sembhygkan arwah..
bile wat tahlil pown..ramai yg dtg..
dri jaoh pown dtang..betol2 xsgke..
abg2 motor pown dtg..
terima kasih abg2 motor..sebab membantu Hisyam...
hanya Tuhan saja dapat membalas jasa kalian..
doakan agar roh beliau tenang disisiNya...


ermmm...
kalo nk diceritakan lg..memg bnyk yg nk diceritakan..
tp xpelah..biar la ia jd lipatan sejarahku...
jutaan terima kasih pada sume pihak yang membantu menyempurnakan pengurusan jenazah Hisyam..
xkira secara langsong ataupun tidak..
semoga Allah melimpahkan rahmat pada kalian sume..

AL-FATIHAH buat....
Muhammad Hisyamuddin bin Tengku Fauziah
(o1 November 1992-18 Oktober 2009)
moga2 dikau tenang bersemadi di alam yang baru...

Tuesday, October 20, 2009

dAri Dia kita dAtAng....pAda Dialah kita kembali...

tanggal 14 oktOber lepas..
besamaan 26 Syawal
ambe kehilangan sOrang lg atok...
syukur coz dpat tgok arwah tuk terakhir kali..even da xbnyawe...
dapt ambe tgok die dkafankan..disembahyangkan...
sempt jugk ambe mengucup dahinya tuk terakhir kali..
terakhir kali ambe tengOk toki...pd hari raye lepas..
kami bergambar same2...
xsangke tu adelah Syawal terakhir bersamanya...
seingt aku..2 la gambar hari raye yg pertame n terakhir diambil bersama arwah..

pas tamat 3hari bertahlil...
ambe berangkat pulang ke ukm..untuk sambung stadi...
maklomla...26hb ni nk exam...
ptg ahad tu sampaila ke ukm...

lom sempt melepaskan lelah...
ambe dpat panggilan dri ibu yg sepupu ambe plak mninggal...
mninggal akibat kemalangan...
berderau jantong ambe..
ambe tros kol makcik yg kebetulan mmg nk ke KL tuk mlawat jnazah..
ambe ikot makcik ke sane...

xsangke sume tu blaku dlam masa yg amat singkat...
ambe mmg betOl2 xsangke...terkejot sgat..
last skali aku tengok n jumpe die..time buln poser lepas...
kitorg bukak poser same2..skali la ngan kawan baek die 2..
kwan baek die 2 pown mninggal same...
mmg sehidup smati diorg berdua..kawan yg baek sejak kecik...
sumenye bersama..last2 meninggal pOwn sama2...

AlFatihah buat To'ki dan Hisyam...
Wahai Allah, ampunilah Abdul Aziz dan Muhammad Hisyamuddin.
Naikkanlah darjatnya diantara orang-orang yang mendapat hidayah.
Dan lindungilah keluarga dan keturunannya yang masih hidup.
Ampunilah dia dan kami, wahai Tuhan sekelian alam.
Luaskanlah kubur baginya dan berikanlah cahaya didalamnya.

http://afzaiafandi.googlepages.com/gambar_kubur.jpg
Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan
Tetapi Ia Sebenar Kejadian

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan
Kini Aku Merasakan
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Wednesday, October 14, 2009

++iBu dAn fEsbUk...++

hahaha...
ni amber nk share video dak kecik deklamasi puisi..
tajOk yer...
"ibu dan fesbuK'
amat kelakar...
hak2
tergOlek2 ambe dgar...

video
Ibu....Facebook...
Hubungan yang erat sekali

Setiap kali sehabis mandi,selesai makan,

Sehabis apapun..

Dalam hatiku aku berpikir..

Mau kemana gerangankah ia??

Notebook!!!

Tapi..apa yang selalu ia lihat di Notebook?

Facebook!!!

Setiap hari...
Tawanya mengema.

Sampai kapankah hubungan erat antara ibu dan Facebook?

Mungkin sampai akhir hayatnya..

Notebooknya akan dibawanya ke syurga!!


naseb baekla ibu amber xketagih fesbuk..

cumer ketagih blogging..haha
(jangan marah ye bu..ngeee..)
menggelepar kalo tenet xder..hehe
xley nak bace blog n update blog..
kan bu?kan?kan?
blink..blink......(^.^)

++idOLa kU++....pArt 2

part 1 di sini..

huhu..
Lepas tu, aku dah membesar sikit...
Study kat sekolah berasrama...
Hampir setiap minggu telefon ayah & ibu, suruh datang.
Mengada kan?

Ayah dan ibu pun datang la.
Bukan datang gitu-gitu je, siap bawak makanan sekali.
Eh,...siap suruh bawak banyak pulak tu, untuk kawan-kawan sekali.
Ayah dan ibu tak bising pun,
Ikutkan sahaja.
KEJAM...Aku memang kejam.

MyEm0.Com
Kemudian, aku masuk Tingkatan 4.
Aku kata nak pindah sekolah.
Sebab dah taknak duduh asrama.
Ayah & Ibu pun turutkan juga.
padahal aku taknak duk kelas no 2..
yelah..kawan-kawan majoriti masuk kelas pertama..Aku sorang je duk kelas no 2..
Sadis la jugak. Tapi nak buat macam mana, keputusan PMR bukannya gempak mana pun.
Lepas pindah sekolah baru, aku dapat kelas ke-2 jugak.
Frust!
Aku menangis. Kutuk diri sendiri dengan perkataan yang tak sepatutnya.
xbsyukur lgsOng..
Umur 16 tahun, tak matang lagi. Kui3
Ibu la yang memujuk aku.
Kelas ke berapa un tak kisah.
Ibu tak pernah beza-bezakan anak-anak ibu.
Kelas pertama ke, kedua ke, terakhir ke, semua sama.
Asalkan aku belajar sungguh-sungguh.
Bila naik Tingkatan 5,
Aku dapat naik kelas pertama. Rasa happy tu tak tau nak cakap la kan.
Tapi dari sudut yang lain. aku sayang giler kat kelas aku yang lama,
Emm..bila duduk kelas pertama, rasa macam nak turun kelas balik,
waa..mana boleh da kan..
rasa rugi jer wat molek-molek masa final exam Tingkatan 4. Tak yah la naik kelas.
haishhh....skali lagi aku tak bersyukur.Astaghfirullah...
MyEm0.Com
2006, aku naik Tingkatan 6.
Tak dapat tawaran matrikulasi, sebab SPM teruk!
Dapat aliran Sains, tapi sekolahnye jauh la sikit.
Ex-sekolah aku time menengah rendah dulu.
15km je kot..huhu

So, terpaksa la ayah hantar-jemput,
Kesian ayah.
Sekali lagi aku menyusahkan hidup meraka.
Dalam sebulan kemudian, aku dapat surat tawaran,
Matrikulasi Program Dua Tahun.
Member baik aku pun dapat.
Tempat yang sama.
Beria singguh aku nak pergi.
Siap cakap dengan ibu, "kalau tak kasi pergi, kita pergi sendiri"
siyap da ambil beg, nak packing baju ni...haha
Ibu kata mana sempat, surat dapat hari Ahad, Isnin daftar.
Aku berkeras nak pergi juga, puas aku pujuk.
Akhirnya, ayah ibu bagi
Nasiblah boleh daftar lewat, hari Rabu.
Ayah uruskan semuanya, Ibu siapkan semuanya.
aku pown pegi la..ayah,ibu n adeq antar...
adehh..aku skali lg nyusahkan diowg..
naseb la kt gambang je..xla jaOh sgt..

bnyk gak aku nyusahkan diowg..
sampai la sekarg..huhu..
terOk..terOk..terOk...
MyEm0.Com
tpi..yg aku nk citekan ialah ketabahan & kebijaksanaan ibu melayan sume kerenah anak2 dier..
xde yg tkecuali...
sama rata sumenye...
kalo ade yg rase tsisih..
aku la biase rase cam2..huh..ngader2...
ibu cpat2 pujuk..kate xde beza sume anak2 die..
ibu bg cam2 perumpamaan,nasihat...yg amat bernas..
kengkadg xterpikir oley aku...

kalo ade pape problem..
aku sure refer kt ibu dulu..
sbb nasihat die mmg power...
ape yg die nsihat 2 bukn ckap kosong..
sumenye berisi..bernas..ada betolnye..
MyEm0.Com
1 lg..aku kagom ngn ibu coz ibu xngamok pown coz da bnyk taOn da xdpt beraye kt kg die..
aku pown sampai da lupe bile last aku raye kt kg ibu..
ermmm...form 4 kowt..ntah la..da lupe..
kalo bini2 owg laen..mesti da masam muke ngn laki die kalo xdpt balik kg die tyme ari raye..
kalo bley nk tetiap taOn ghayer kt uma mak die jer...
untung ayah coz dpat isteri yg memahami cam ibu..
bertuah aku coz dpat ibu yg paham situasi ayah..
aku bangge..ade ibu cam ibu..
aku taw...ibu sedey coz da lame xdpt beraye ngan nenek kt kg..
tp memndgkn ada msalah problm yg xdpt dielakkan..ibu tpakse akur..

selain mjadi isteri yg baek...
ibu juga seorg anak,menantu,kakak & adek yg baek...
aku bukn nk memuji melambOng2..bukan juga nk mbOdek..
tp 2 la knyataannye...

nk taw nape aku ckap cam 2??
MyEm0.Com
tunggu....

...bErsAmbOng...

p/s:still myusun idea2 yg berterabur..huhu

Tuesday, October 13, 2009

++tEkAnAn++

adehhh...
smalam die ngadu pening2 kpale...
owg suh g klinik..kate jaOh..
da bnyk ari da die pening pale..
pagi td die g klinik kt kg die..
kebetulan die balek kg...

waduh2...
dOctor cakap die kene darah tinggi..
160/110
gilakz...tinggi 2..
yelah..umOq bawu nk masyuk 20...
kire tggi gak 2..

adehhh...tu la..
mane xnyer...kalo makan..telOr masen xley tinggal..
kalo makan suku belah tu xpe la gak..ley than lg..
ni sampai sebelah,skali makan..
tu pown jrg2 mkan sebelah tu..
die tibai skali 2 belah(sejibik)!!!
tu bawu skali mkan..
waduhh2..mane la xkne hypertensiOn

nk kate merokok..tak..
nak kate suke minom kopi ke,teh ke..tak jugak..
risau sgt kowt..
bnyak bnde duk blegar dlam pale otak..
huhu

haiyaa..
papepown..moge cpat sembOh..
stop2 la mkn telo masin 2...

p/s:dia?? siapakah? hehe..biarlah rasie..

Monday, October 12, 2009

++idOLa kU++....pArt 1

(ni versi luahan perasaan..tak banyak perkataan merepek digunakan)

idola..
pasti semua orang ada idola masing-masing..
tak kisah la idola diorang artis ker...ahli politik ke..cendekiawan ker..takpun astronaut..
tak kisahla..asalkan dia jadi cam role model, ikutan diorang..
kebanyakan muslimin & muslimat..for sure la jadikan Rasulullah,Nabi Muhammad S.A.W sebagai idola atau ikon sepanjang zaman..

tapi..
apa yang aku nank ceritakan kat sini adalah tentang idola yg paling aku sayangi, kasihi & cintai..
dialah role modelku..
dia jugalah penasihat terbaikku..
dialah..................IBUKU..

huhu..
Mungkin bagi orang lain, tak style / tak rock la mengidolakan mak sendiri...
Lebih baik mengidolakan Faizal Tahir ke, Fasha Sandha ke(werkkk..euwww...) tak pun, nak bagi gak sikit, Dr.SMS
tapi..bagiku..
IBUKU...IDOLAKU...

Entah ni entry ke berapa aku ceritakan pasal ibu aku..
bukan nak puji @ keji mana-mana pihak..
tapi..pada pandagan mataku...mata seorang anak..
ku lihat ibu adalah seorang wanita yang cekal, tabah, berhati waja..
walaupun dikurniakan anak-anak yang pelbagai ragam & kerenah...
lebih-lebih lagi dapat anak yang cam aku nih..
Asyik menyusahkan saja dari kecil..
so..paham-paham je la kan...
tapi ibu tak merungot..layan je kerenah kami adik bradik..
kena marah tu biasa la..tapi takde la samai mendera anak sendiri.
MyEm0.Com

Ingat lagi hari tu ibu cerita tentang beranakkan aku..
ari-ari hancur..
al maklumla..seksa tu nak keluarkan ari-ari yg hancur dari rahim..
ibu cerita sambil tersenyum..tapi aku dengar macam nak nangis je..
(da t'menangis da kowt)
Tak cukup dengan itu..aku bwak masalah lagi..
dengan problem kat tulang kaki aku yg melambatkan proses aku berjalan..
berbulan-bulan buat rawatan..ulang alik ke Ipoh nun..(time tu stay kat Lumut)
ibu bersengkang mata jaga aku siang malam...
sampaikan adik yang masih baby ketika itu..terpaksa tinggal dengan nenek..
haiyork...
MyEm0.Com

Tak puas dengan itu..
Aku menyusahkan ibu lagi (tmasuk ayah & siblings yang lain) selepas kakiku dibedah..
Aku asyik merengek nak itu, nak ini. Mengadu sakit sana, sakit sini.
Ibu gelabah la..da la ayah jauh..(pergi belayar)
tambah-tambah pulak dengan kewangan yang tak berapa nak kukuh..
Sedih tu...Aku dengar ibu flashback pun sedih.
Maklumlah, aku ni macam ada short term memory je.
Tak ingat hal yang terjadi masa kecil-kecil dulu.
Tapi, ibu TAK PERNAH cakap aku ni menyusahkan dia.
Dalam kewangan yang tak berapa kukuh tu pun, ibu masih tunaikan apa yang aku nak.
Walaupun adik beradik teraksa makan hati.:'(
Teruk kan aku ni?

MyEm0.Com
....bersambung....


(p/s:wokey la..nanti den sambung cerita..nak stadi lak..final da dokek..doakan den..)

Saturday, October 10, 2009

yOutube hanCus...

fuhhh..
cun ahh...
teknik flash yg cun gilak..
page yOutube hancus sekelip mate time video dimaenkan..
abes terabOr sane sini..
aishh..x paham ke ape ambe cakap..
ok..tuk lebey paham..bukak site yOutube nie...


http://www.youtube.com/wariolandshakeit2008

layanz....

Friday, October 09, 2009

jAdUaL eXAm dA kUaR!

uhuhu..
ape maknenye..
wawawa..mknenye exam final da dekat da..
owh noO...tatOt..

start exam pd tanggal 26 oktOber o9..
yakni bsamaan ngan besdey eden
..
huhu
dan berakhir pada 13 nOvember o9..
wa..lamenye exam...

26/10(12:00)--->>>Anatomi dan Morfologi Tumbuhan
31/10(10:30)--->>>Kursus Pengurusan Persatuan 1

03/11(12:00)--->>>Biokimia

04/11(15:30)--->>>Prinsip Taksanomi dan Tatanama

06/11(15:30)--->>>Persekitaran dan Kesihatan

11/11(15:30)--->>>Pendekatan Molekul dan Pemuliharaan

13/11(08:30)--->>>Ekologi Air Tawar dan Samudera


study xmane lg nie..
papepown..gud luck la zana yer..
huhu...

p/s:smalam g jamuan ghayer lagi..anjuran KBH lak..Jamuan Hari Raya,Deepavali & Pesta Tanglung 1 Malysia..hak3..xmam bnyak pown,mkn lemang 2 ketOi jerp,ngan rOndang..huhu..pas2 saket pewOt.sob3.

Tuesday, October 06, 2009

++sPeEcHLeSs++

haiiiiii..
ontah la dOnia nie...
sebab nape den xmO jd dOc sbb ni la..
byk dgar kes dOc bnyk rOsakkan pesakit..
bukan rOsk camner..org 2 dri ok..jd xok sbb doc yg ntah pape..
bajet diowg 2 hebat sgt ler ade title Dr??
piiiraaaahhhh...
bagos la nurse lg..huhu
sbb salah enjet..abes la tetbe bdan owg jadi bengkak tetibe..
ade yg tetibe kene kuman Hiv sbb doc yg mengOng nih!!
aku yg saket parah ni pown die kate xsaket..bg panadOl jerp..
ni ape kes..
aduhai...awak tu tugas nk selamatkan nyawe owg..bukn nk wat hncOr idOp owg..
lu pikir la sndri..
papai...

Monday, October 05, 2009

jOm bEgHayEr...vErsi ngan aWok2 dikiR baRat..

huhu..
malam smalam,4 Oktober 09 bsamaan 15 Syawal 1430,
den attend jamuan ari ghayer dikir barat..
bes la jugak..walau xramai yg hadir..huhu
(makan free pown xmo dtg..apela..huhu)

dlam kol 2pm lebey..
sesi menumis bahan tuk wat bihOon goreng tuk jamuan ari ghayer..
nasik impit da siap direbOs tp kitowg lom potong kicik2 lg..huhu
selepas proses 'menanggalkan baju' ketupat palas..ia sedia tuk digoreng..
goreng pkai rice cooker jer..xckop bajet beli dapor bnyak2..huhu

ghOman ketupat palas selepas digoreng "tanpa baju"
macam rupe popia pown ade dri jaOh..huhu

then..aktvti menggoreng behoon,potong nasik impet dsb..
xsempat nk snap..hehe
lebey kurg kol 6 lebey la baru den balik bilik nk bsiap ke jamuan lak...
kuey ghayer yg dibekalkan ibu..
den bawak ke jamuan ari ghayer 2..
huhu..abesh..sampai bekas2 pown lesap ntah kemane..
awOk2 laki masih menunggu..
bile la majlis nk start..jam da kat2 koi 10 nie..
haaa...meje makan segera diserbu kaom lelaki selepas selesai doa makan diaminkan..
ngeeee~~~jgn mare

antra juadah thidang...ketupat palas.
kepOk keping..serundingmbak tgak bgaye pOsing makan kepOk..huhunasik hempet...bihOn,lOntOng,kuah kacang...

ni jer yg den makan...
(sebelOm ditambah 4 next rOund..haha)


awOk2 dikir barat Pusaka Naim Kolej Burhanuddin Helmi,UKM

p/s:takziah buat Elia(coursem8 ambe) dan keluarga kerana pemergian ayahanda yang tercinta ke sisiNya.Moga rohnya ditempatkan bsama kaum beriman..Al-Fatihah

Sunday, October 04, 2009

++nAk sUmE sEqUeNcE Le GaRdeniE++

huhu..
sedap2 je nak..
beli sendri la...
ngee~~
den kenal ngan cite ni dri utopia la..
gempak starz punye..
fuh..da la cite best..kartun plak lawa..
kiyut miyut jerp...(^.^)
suke sangat komik nie..
bia la kowg cakap da ktinggalan zaman pown..
da btaOn da komik ni published..
tp den xbkesempatan lg nak beli n bace...
yg xtahannye..kbnyakan watak2 dlam komik ni gune name buah2an..>.< kalo la ade owg adiahkan sempene bezday den nanti..kan besh.. ~wink2~

yg ni da bace da...
beli tyme zaman matrix dulu..
da lame da 2.. huhu...
cover vOl 1 ni name die Kiwi
jiran kpd Orange
die dak tOmbOi...
die tinggal ngan mak die..ayah die tinggalkan die sejak die kecik agi..
selaen jiran..die pOn merangkap classmate Orange..
tetiap taOn sOkmO duk klas ujung skali..haha
die ni bagOs..salu je protect Orange,sampai die ley blasah sape yang buli si Orange nie.
die ni anti giler ngan Lemon..
mane xnyer..Lemon ni devil gilerz..


cOver vOl 2 ni la Lemon
watak antOgOnis dlam citer nie
umO 14taOn..anak owg kaye..
cucu pengetue skOla..dilayan cam pwincess,kire la kat umah@skola..
"Ratu Glemer" kat skolah..
die ni suke je wat owg hidup sengsara,,nak2 kalo owg 2 sgaje mpersoalkan tentang "kekuasaan"nye..
die suke perbudak2an si Orange,maklOm la..Orange 2 da la naif,
die jdkan Orange ni alat untuk musnahkan idOp owg laen..
Kiwi sedar akan pkare 2 dan jdkan Lemon musuhnye..
malangnye..Kiwi kecundang gak coz Lemon ni bnyak tipu muslihat n trick s***n, as2 sia ade konco2 plak nOlOng si Lemon nie..aisshhh
pas2 die nk ngenekan Apple lak coz Apple rapat ngan Orange,di nak musnahkan hubungan Orange ngan Apple nie..

ni la Apple..
cover vOl 3...
Orange minat banget ngan Apple nie..
die nie baek,sOpan,aktif dlm kO-ko & bijak bestari..huhu
mase lapang..die ske dgar muzik..
die ni biase xambek pot pasal urusan owg laen..lebey2 lg pasal Lemon & Orange sehingga die tlibat dlam "party" Lemon..pas2,sumenye berubah..
last2,die rapat gilerz ngan Orange, & sedar die pOwn tangkap cHentan ngan Orange..ngee~~


cOver vOl 4 ni la Orange..
watak protagonis utama dlam citer nie..
student 15 taOn yg pemalu & sesangat naif..
die ngn parent die tinggal kat bahgian bawah umah yg bsmbung ngan umah Kiwi.
kawan Kiwi dri kecik sampai besar,merangkap classmate..
die taw yg die da tgkap cintaan ngan Apple.
disebabkan sikapnye ys xmesra alam,die salu je kene tipu ngan Lemon yg cube nk buang die dri skola 2..tp rncgan Lemon 2 digagalkan oley Kiwi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...