Sunday, November 20, 2011

[Resepi] Kek Marble Mendung Bergelora

ahhaa..zhana kembali merapu..
Semalam buat kek merapu...
siap bagi nama "Kek Marble Mendung Bergelora" lagi..

Sebab apa mendung bergelora?
Mendung: coz kaler die yang MasyaAllah..tak menarik langsung, tak menyerlah langsung..kusam jer..
Bergelora: coz Dungun sekarang tengah tengkujuh..laut bergelora (apa kaitan??)

kek ni sekali lagi tak guna butter...juz guna minyak masak...
maka, texture die amat la halus dan kurang naik dengan sendirinya...
jadi, kek ni tak tinggi macam kek yang terdapat di pasaran..
untuk mengelakkan kependekan kek ini, silala guna loyang yang lebih kecil di masa akan datang..hehe



resepi asal den sedut kat My Resipi...dan tak patuh sepenuhnya pun..banyak gak den derhaka kat resepi asal die..hihi


comot lagi...huhh!! zhana memang tak cermat!


fresh dari oven...ibu cakap 'sarang labah-labah' kena tiup angin..=.=




hehehe..begini la rupanya yang tak menarik tu..
rasenye boleh tahan la...(nak jage hati sendiri)

Kek Minyak/Kek Marble
Resepi: Kemma81 @ MyR

Bahan-bahan ( 8 x 8 x 2 inci )    
    5 biji telur
    3/4 cawan gula halus
    2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 camca teh serbuk penaik / baking powder.
    1 cawan susu pekat
    1 sudu besar ovallate
    1 cawan minyak masak
    perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka
    1 sudu teh esen vanila


Cara-cara

   
Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
    Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
    Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
    Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
    Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x2 ) inci dgn mentega, taburkan dengan gandum dan ratakan. Jangan terlalu tebal.Tuang setiap adunan secara berselang-seli dalam bentuk lingkaran hingga habis.
    Bakar pada suhu 170 darjah selama 40-45 minit. Utk menguji kek dah masak ke belum, cucuk tgh2 kek dgn sebatang lidi. Jika masih melekat tapi permukaan dah kekuningan, tutup permukaan kek dgn tudung periuk. Ini bertujuan supaya permukaan kek tidak hangus.
    Setelah masak, sejukkan dulu, baru potong. 

Comments
0 Comments

0 0 mEnGomEn:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...