Wednesday, November 16, 2011

[Resepi] Kek Karamel (1st Trial)

wulaweeiii...zhana buat kek dowh...
macam tak percaya..
kalau ikotkan..den la umat paling malas kat dunia...
sejak kek coklat den buat aritu bantat, (err..betol ke istilah tu?) den dah macam tak de mood nak buat kek...
kalau ibu buat kek pun, den juz tolong-tolong basuh pekakas-pekakas yang dah kotor je..
Tak berani nak pukul telur ke, ayak tepung ke...
Orang cakap wat kek ni kena banyak sabar...nanti kek tak menjadi..
Entahlah....den ni kurang sabar dan cepat neves....
Kalau tersilap satu step dari resepi, da gelabah & tataw nak cover camner..aduiii...T___T

Tapi hari ini..
Den macam nekad nak buat kek..
Biorla tak menjadi pun..den nak wat gak...
Member den, Dila dengan baik hatinya telah meng'share'kan resepi Kek Karamel kat den..
Den pun perati la satu persatu bahan-bahannye..
Ehhh..takde la susah sangat nak carik bahannya...
Tak payah pakai butter/marjerin pun...
Dengan separuh beraninya den pun try la buat kek tu pagi tadi...
Tak berani sepenuhnya coz den just buat separuh adunan jer..hahahaha
Bimbang tak menjadi...buat separuh adunan adalah yang paling selamat buat masa nie..=P
Dan resepi asal den ade tokok tambah sesuai dengan adunan yang separuh itu..ngeee



Keadaan yang carca marba & comot before nak masuk dalam oven....


Takde ghoman kek dah kek ni biler dapek kat den...Langsung tak nampak belang-belangnya...




Rasanya??
Wallahuallam...
Ibu kata best sangat..boleh bukak kedai kek..=.=
ibu memang macam tu, selalu memuji anak...lebiu ibu...

Kek Puding Karamel
Resepi: E-na Lovely Kitchen


Loyang 8 inci / 20cm

Bahan-bahan untuk Gula Hangus:

    2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)
    Loyang 8 inci / 20cm

Cara-cara:

    Masukkan gula di tengah loyang kek, agak-agak di kawasan api dapur supaya senang gula cair.
    Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
    Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang dan tidak perlu di kacau.
    Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang seperti gambar 2.
    Ketepikan dan sediakan pula adunan puding. Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dengan adunan puding dan kek nanti.

Bahan-bahan untuk Puding

    400ml fresh milk / susu cair
    3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue nanti)
    2 biji telur
    140 gram gula castor
    1 sudu kecil esen vanila

Cara-cara:

    Asingkan 3 biji putih telur dan kuning telur. Masukkan 3 kuning telur di dalam mangkuk kecil dan 3 biji putih telur ke dalam mangkuk pengandun untuk bahan kek adunan 1 (meringue) nanti..
    Masukkan 2 biji telur ke dalam mangkuk telur kuning dan kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
    Kemudian satukan telur dan semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
    Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
    Semasa memasukkan bancuhan puding,  gula hangus akan berbunyi seperti kaca pecah.
    Tidak perlu dibakar dahulu adunan ini.Ketepikan. Sediakan pula lapisan untuk kek bahan 1.

Adunan  2:

    3 biji kuning telur ( kuning telur dari bahan meringue tadi)
    130 ml air
    50 ml minyak masak
    70 gram gula castor
    140 gram tepung gandum
    1 sudu teh baking powder

Cara-cara:

    Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
    Pukul kuning telur, air dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
    Masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga kembang
    Matikan mixer.
    Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk kayu secara kaup balik sehingga semua bergaul sebati.
    Masukkan separuh adunan 1 (meringue) ke dalam adunan 2. Kaup balik perlahan-lahan. Kemudian masukkan semua adunan 1 dan kacau rata secara kaup balik.
    Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak..
    Warnakan dengan warna pilihan anda.
    Sudukan ke dalam loyang puding tadi. Adunan kek akan terapung di atas adunan puding. Adunan akan bergerak kiri kanan...bila sudah separuh adunan dimasukkan baru stabil.
    Sudukan 4 sudu besar adunan merah, diikuti 4 sudu besar adunan hijau di tengah adunan purple, 4 sudu besar adunan kuning diletak tengah adunan hijau dan buat 4 sudu lagi utk semua warna. (2 kali untuk 4 sudu setiap warna)
    Kemudian 3 sudu besar adunan merah, 3 sudu besar adunan hijau diikuti 3 sudu besar adunan kuning sebanyak 3 kali lagi.
    Diikuti dengan 2 sudu besar setiap warna sebanyak 2 kali dan akhir sekali 1 sudu besar setiap warna sehingga adunan habis.
    Panaskan oven 160 degree. (panaskan sekali dgn tray oven yang ada air utk bain marie nanti)
    Bakar secara double boiler atau bain marie selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak di rak paling bawah dalam oven.
    Setelah masak biarkan kek di dalam oven selama 10 minit atau sehingga keliling kek lekang dari loyang.
    Terbalikkan ke atas pinggan dan kek akan turun sendiri.
    Segera lap lebihan air gula yang meleleh dan di atas puding secara perlahan dan berhati-hati supaya kek tidak basah.
    Potong kek semasa kek benar-benar sejuk dan hidangkan. Sedap di makan selepas disejukkan di dalam peti sejuk.


Comments
0 Comments

0 0 mEnGomEn:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...