Friday, August 28, 2009

sYukUr ya Allah, aTAs niKmat nYAwa yG xtErhiNgGa...


Ku dilahirkan pada 26 Oktober 1988 pada hari Rabu..
dan..sejak tanggal itu...
Ku telah hidup selama 20 tahun
Ku telah hidup selama 250 bulan
Ku telah hidup selama 1,087 minggu
Ku telah hidup selama 7,611 hari
Ku telah hidup selama 182,671 jam
Ku telah hidup selama 10,960,278 minit
Ku telah hidup selama 657,616,711 saat
Ku telah menghirup udaraMu lebih dari 104,166,750 kali!
Mataku telah berkelip lebih dari 110,416,750 kali!
Jantungku telah berdenyut lebih dari 767,219,460 kali!

Ku bersyukur padaMu Ya Allah..
atas nikmatMu yg xterhingga ini...
wahai kawan2ku..
hargailah nyawa kamu semua..
jangan atas kekecewaan yg sedikit..kamu nekad membunuh diri..
atas kekecewaan yg sedikit..kamu mengabaikan anugrah Allah yang besar itu..
Nauzubillah...

mEnGidAm...huhu..=P

bulan2 pOser ni...
macam2 rase nak makan..
tp eden juz nak mkan pengat ibu...
waa....nak..nak...
kalo kat umah dulu...
1periOk ibu wat...3/4 abes kat den jer..
sOdap...slurpp...
huhu...xkesah la pengat pe pOwn..
pengat pisang ker,pengat jagOng ke,pengat labu ker,pengat kledek ke..
xkesah la..
janji name pengat..
huhu...
buuu...nak pengat..hihi..
(xde pengat..taik itik pOwn jd laa..huhu)
sesi mengOpek kulit jagOng

jagOng da xder bajU...jagOng da xder isi...tOgel
isi jagOng tuk wat pengat..huhusesi kacaO mgacaO..

da nak siap daa..huhu
pengat jagOng yg siyap tuk den makan...hahaha
http://3.bp.blogspot.com/_jURnbiPIu2g/SkHrsIXT4yI/AAAAAAAAEJY/iANI8B1wEWI/s400/pengat2.jpg
slurppp..beshnyer...

p/s: xsempat nk amek gambar pengat pisang yg ori..huhu..bile da dapat makan 2..xsempat da nak amek gambar..huhu

Wednesday, August 26, 2009

ciNtA 1Oo hARi.....

love-letter.jpg


Salleh dan Salleha sedang duduk bersama di taman kampus tanpa melakukan apapun, hanya memandang langit sementara sahabat-sahabat mereka yang lain sedang asyik bercanda ria dengan kekasih masing-masing.

Salleha : "Ahhh!! aku bosan. Aku berharap aku juga mempunyai kekasih yang dapat bersama berkongsi waktu denganku."

Salleh : "Nampaknya cuma tinggal kita berdua saja yang masih single mingle, masih tidak mempunyai pasangan sekarang."(keduanya mengeluh dan berdiam beberapa saat)

Salleha : "Aku ada idea best nie. Kita adakan permainan jom? “

Salleh : “Errr? Permainan apa?"

Salleha : "Ermmmmm… sonang tu bah. Apa kata kau jadi kekasihku dan aku jadi kekasihmu tapi hanya untuk 100 hari saja….. camnerr okay tak?"

Salleh : "Baiklah… lagi pong aku juga belom ada agenda apa-apa untuk beberapa bulan nie."

Salleha : "Lerr… cam tak ikhlas jerr…. nak tak nak??… semangat sikitlah! Hari ini akan jadi hari pertama kita bercouple. Kita ke mana sekarang?"

Salleh : "Camnerr kalau kita nengok wayang ajerr? Kalau tak salah cerita Love Is Cinta tengah now showing nie….. Ajeb ngan Adha cakap citerr nyerr best tau.. dia orang kasi 4 bintang lagi."

Salleha : "OK sett!!!…. Jom kita pergi sekarang. Pastu kita gi karaoke yerr… agak-agak kalau kita ajak sama MasPenn ngan Lili tu dia nak tak???"

Salleh : "Boleh juga…" ( mereka berdua pun pergi menonton,berkaraoke dan Salleh menghantar Salleha pulang selepas itu )


Hari ke 2 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu untuk berbual dan bercanda di kafe, suasana kafe yang remang-remang dengan alunan muzik yang syahdu membawa hati mereka pada situasi yang romantis. Sebelum pulang Salleh membeli sebuah kalung perak yang berloketkan sebiji bintang untuk Salleha.


Hari ke 3 :

Mereka pergi ke Mall membeli-belah untuk mencari hadiah buat Lady Rye, seorang sahabat Salleh. Setelah lelah berkeliling dalam Mall, mereka memutuskan untuk membeli sebuah jam tangan. Setelah itu mereka beristirehat dan duduk di foodcourt, makan sepotong kuih dan satu gelas jus berdua dan mulai berpegangan tangan untuk pertama kalinya.


Hari ke 7 :

Bermain bowling dengan teman-teman Salleh. Tangan Salleha terasa sakit kerana tidak pernah bermain bowling sebelumnya. Salleh memicit- micit tangan Salleha dengan lembut.


Hari ke 25 :

Salleh mengajak Salleha makan malam di Danga Bay. Bulan sudah menampakkan diri, langit yang cerah menghamparkan ribuan bintang dalam pelukannya. Mereka duduk menunggu makanan, sambil menikmati suara desir angin berpadu dengan suara gelombang bergulung di pantai. Sekali lagi Salleha memandang langit, dan melihat bintang jatuh ( shooting stars ). Dia mengucapkan suatu permintaan dalam hatinya.


Hari ke 41 :

Salleh menyambut ulang tahun. Salleha membuatkan kek ulang tahun untuk Salleh. Bukan kek buatannya yang pertama, tetapi kasih sayang yang mulai timbul dalam hatinya membuat kek buatannya itu menjadi yang terbaik. Salleh terharu menerima kek itu, dan dia mengucapkan suatu harapan saat meniup lilin ulang tahunnya.


Hari ke 67 :

Salleh dan Salleha menghabiskan waktu di Sunway Lagoon. Berjalan sama di The World’s Longest Pedestrian Suspension Bridge, sambil menikmati pemandangan. Naik The Viking, makan aiskrim bersama, dan mengunjungi kiosk permainan. Salleh menghadiahkan sebuah boneka teddy bear besar bermata biru untuk Salleha, dan Salleha membelikan sebuah MP3 thumbdrive player untuk Salleh.


Hari ke 72 :

Pergi ke Suntec City di Temasik. Melihat meriahnya pameran dari negeri Cina. Salleha mengajak Salleh untuk mengunjungi salah satu kiosk “Fortune Telling”. Sang peramal hanya mengatakan “Hargai waktumu bersamanya mulai sekarang” kemudian peramal itu menitiskan airmata.

P.S : Korang jangan pulak besok-besok gi jumpa tukang telek pulak…
tang ini cuma buat sedapkan jalan citerr jerr…


Hari ke 84 :

Salleh mengusulkan agar mereka berlibur ke pantai. Pantai desaru kelihatan sepi kerana bukannya waktu percutian bagi orang lain. Mereka melepaskan sandal dan berjalan sepanjang pantai sambil berpegangan tangan, merasakan lembutnya pasir dan dinginnya air laut menghempas kaki mereka. Matahari terbenam, dan mereka berpelukan seakan tidak ingin berpisah lagi.

P.S Lagi : Tang peluk-peluk nie pong… korang jangan pulak nanti
serang den pasai buat adengan peluk-peluk… sama jugak macam yang
kat atas tu… sajerr nak panjangkan citerr…


Hari ke 99 :

Salleh memutuskan agar mereka menjalani hari ini dengan bersantai sambil berputar-putar tanpa arah tujuan keliling bandar dan akhirnya duduk di sebuah taman.


1520hrs :

Salleha : "Aku haus. Rest kejap okay"

Salleh : "Tunggu disini, aku beli minuman dulu. Aye nak minum “Green Tea";

"You nak minum apa?"

Salleha : “Biar I saja yang beli. Aye kan penat putar stering keliling bandar hari ini. kejap yerr"

Salleh mengangguk. Kakinya memang suka simpul biawak atau cramp
kalau lama memandu.


1530hrs :

Salleh sudah menunggu selama 10 minit and Salleha masih belum kembali juga. Tiba-tiba seseorang yang tidak dikenali berlari menghampiri Salleh dengan wajah panik.


Salleh : ” Ada apa Cik? “

Orang asing : "Ada seorang perempuan dilanggar kereta. Rasa-rasanya macam temanmu tadi "


Salleh segera berlari bersama orang itu. Disana, di atas jalan yang panas terjemur terik matahari siang, tergeletak tubuh Salleha bersimbah darah, masih memegang botol minumannya. Salleh segera menelefon ambulan dan langsung mengikut Salleha ke rumah sakit bersama-sama ambulan. Selama 8 jam 10 minit, Salleh tidak senang duduk diruang menunggu bilik kecemasan. Sekejap berdiri… sekejap mundar-mandir. Fikiran Salleh bercelaru. Seorang doktor keluar
dengan wajah penuh penyesalan.


2353hrs :

Doktor Zuhana : "Maaf, tetapi kami sudah cuba melakukan yang terbaik. Dia masih bernafas sekarang tapi Yang Maha Kuasa akan segera menjemput. Kami menjumpai surat ini dalam kocek bajunya."


Doktor Zuhana memberikan sekeping surat yang terkena percikan darah kepada Salleh dan Salleh segera masuk ke dalam bilik rawatan untuk melihat Salleha. Wajahnya pucat tetapi kelihatan damai. Salleh duduk disisi pembaringan Salleha dan menggenggam tangan Salleha dengan erat. Untuk pertama kali dalam hidupnya Salleh merasakan torehan luka yang sangat dalam di hatinya. Butiran airmata mengalir dari kedua belah matanya. Kemudian dia mulai membaca surat yang telah ditulis Salleha untuknya.



Sahabatku Salleh…
Ke 100 hari kita sudah hampir berakhir. Aku menikmati hari-hari yang
telah ku lalui bersamamu. Walaupun kadang-kadang kau buat derk dan
tidak dapat ku membuat telahan, tetapi semua perkara itu telah
membawa kebahagiaan dalam hidupku.

Aku sudah menyedari bahawa kau adalah jejaka yang berharga dalam
hidupku. Aku menyesal tidak pernah berusaha untuk mengenalmu lebih
dalam lagi sebelumnya.

Sekarang aku tidak meminta apa-apa, hanya berharap kita dapat
memanjang hari-hari kebersamaan kita. Sama seperti yang ku ucapkan
pada bintang jatuh malam ( shooting stars ) itu di pantai, Aku ingin
kau menjadi cinta sejati dalam hidupku. Aku ingin menjadi kekasihmu
selamanya dan berharap kau juga akan berada disisiku seumur hidupku.
Salleh, aku sangat sayang padamu.


http://images.artwanted.com/large/07/30501_464807.jpg

Credit for: http://azharahmad.com

Sunday, August 23, 2009

bEaUty oF da uMah nEnEk...=P

hehe..
bukan nk kate umah nenek eden lawa..
tapi kat luar umah 2..
ade macam2 jenis pokok & bunge..
kagOm den..
larat betOl nenek wat sumer 2..

weekend lpas..smpene 1 Ramadhan..
den balik la umah nenek kt sOrOmban..tumpang m.teh..
alang2 m.teh balik kg,ikOt skali la..hehe..
da lame sgt da xbalik..stiap kali m.teh ajak,..ade koK..nak wat cane kan..
2 pOwn den pOnteng klas koK ari sab2 tu,..hehe..
xpe la..skali jerp..ngeh3..

sampai2 umah nenek..
tgOk bunge2..lawa2 sume..
dulu xrase lawa lak..
tp bile da amek kOs tumbuhan nie..
tetibe lak rase cam appreciate da beauty of nature..
terutama pOkOk2 n bUnga2..
kwang3...

ni la seberape bunge2 n pOkOk yg sempat den capture ngn enpOn den..
enpOn yg walau da buruk,tOtap den sayang..

knai x bUnge ape ni?
kalo x..cian la...
bunge paling dOminan kt Malaysia ni..
bunge raye..hehe

yg ni den xsure name ape..
kaler die puteh..pas2 cam ade sari kuning kat dalam die..
lawa sgt...
(ibu..bgataw sket ape name bunge ni..huhu)

yg ni pown den xsure ape name die..
kiut gak bunge ni..
kecik2 jerp...
tanye maklang, m.lang ckap namenye pOkOk mAk dAtin..
pOkok ni rendang..pas2 bunge lebat sgt..
comel sgt tengOk..
maklang cakap ade jnis pokok ni yg tinggi,tp xlawa..
sbatang cmtu jer..xrendang..kalo bbunge pown nampak xcun..
maklang siap ckap lg.."cam org la..org rendang ni lawa sbenarnye "
huhu..den gOlak jO..

yG ni pOkOk balOng ayam..
haah..ade iras adeq pUnye balOng..eh..ade iras ayam punye balOng la...=P
name saintifik dier...cock's comb
hahha...kalo salah tOlOng betOlkan..
bunge ni kaler pink..
cam baldu rase bile pegang bunge nyer..

yG ni lak bunge keembung..
bunge kaler pink ngan kaler purple cam tumbuh pd 1 pOkOk yg same..
xtaw la kawen ke..ape ke..
tapi nampak cam same2..
cOmel bunge die..
cam ala2 bunge rOs..tp bukan rOs..sbb daun die laen..

yg sebelah kiri ni taw la kaktus..
tp yg sebelah kanan 2 den tsure ape name die..
daun die bentuk cm bunge kan?

haa...yg 2 spesis ni pown den tataw ape name dier..
hehe..
bnyak tol den tataw ape name pokok2 bunge ni..kOman tOl la den ni kan?
tp yg pastinye..bunge2 ni memang lawa..
kalo dapat belikan tuk ibu..pas2 tanam kat umah kan besh..
beseri2 je nampak..ngeh3..

huhu..
yg ni common la..
pOkOk bunge kertas..
den pown da pOst citer pOkOk ni kat entry yg lepash2..huhu
mcam2 kaler gak nenek tanam kat umah dier..
sepanjang tepi longkang 2..pOkOk bunge kertas jer..

ni lak pOkOk pineapple..bak cakap m.lang..
haha...
klaka sket pOkOk nEnAs ni..
bnyak pOkOk2 nenas yG bEsar xde buah...tapi pOkOk yg kecik, cenOnet da berbuah..
ha...jgn disangka yg kecik xpOwer naa...huhu

ni plak pOkOk betik..
maklang yG bawak pOkOk betik ni,pas2 tanam kat umah nenek..
maklang kate pOkOk betik ni ikOt tUan die..
gemOk & rendang..ade2 je maklang 2..
tp betOl la..kecik jer pOkOknyer..
dgar kate xlame lg da nak berbUah..tataw la tOk ke x..huhu


ade lg pOkOk2 yg xsempat capture cOz da nak mghrib..
ade pOkOk durian D101,pOkok rambutan dak skolah,pOkok labu,pOkOk mangga,pOkOk lOngan,pOkOk jambu batu,pOkOk terung, pOkOk keladi & macam2 ada...
xingat dah..huhu
bilO den da anak ompEk nanti..dapat la menikmati buah2 ni kOwt..huhu
gatai...MyEm0.Com

Friday, August 21, 2009

bOuGaiNviLLeA-paRt 2

iNgat x part bungE kErtAs yG ambE cite ari 2?
alaa..xingat ke?
tgOk nie....
tp..xder kene ngene pOwn ngan part 2 nie..
ngeh3..

xde pe nak citer pown..
ambe baru taw..
actually...
yg kaler2 merah,oren,pink,purple dll 2 bukan part of the bunge..
bunge ni tdiri dari 4 part: stamen, pistil, sepal ngan petal..

bunge ie yg cEnOnet,yg kaler ala2 kuning 2 je..
part 2 la yg btanggungjwb dlam proses pendebungaan...
yg cOlourful 2 rupa2nye brakta petaloid...
ngan kate mudahnye...
daOn yG terUbahsUai jadiK petal (kelopak bunga)
mati2 oWg ingat kelopak bunge die slame nie..
heheh...
rupe2nye modification...
2 jer nk citer...MyEm0.Com

sekian tuk arini..huhu..(^_^)

Wednesday, August 19, 2009

gUanE gAmOk oRanG kiTer..

Guane gamok orang Tranung kite
Arak-arak se’gor megor
Dok kemama lagi
Kalu gi’tu orang kite baru ada kelah

Baru jangok, boleh masuk bong
Lawang dengang orang negeri laing
Guane gamok orang kite
Guane gamok anok beranok kite di Besut nu

Dok soh nok nu’suk, dok payoh nok su’sut
Semangak roh Kuale Besut tu dok soh bia liuk
Mari kite same-same pisoh
Jangan lok sapa nge’suk

Guane gamok orang kite
Guane gamok adik kakok di Setiu tu
I love you” bia se’buk slalu
Kite kasih pade tanoh bongsu kite tu

Dok soh wi kliru
Mari kite same-same tapu
Jangang lok jadi berdebu
Guane gamok orang kite

Guane gamok pulok warih-waroh kite orang Kuala Terengganu
Orang bando
Biar rajing skit
Su’sung molek bandor kite nie

Dok soh ikuk dang
Paka plekong, paka skung
Mari kite same-same jage
Jangang lok biarskung

Guane gamok orang kite
Guane gamok saing-saing kite di Kuale Brang
Urang ulu
Lening rama doh bojeng rambuk perang

Tu tandenye, orang kite memang maju ikuk perkembangang
Mari kite same-same lembang
Jangang lok jadi ngambang
Guane gamok orang kite

Guane gamok pulok saing rodong kite di Marang
Napoknye, Marang pung kite kena wi kedepang
Baru seimbang
Biar takdok orang maroh

Lakoh sikit-sikit patang larang
Mari kite same-same nganyang
Jangang lok ba’hang rambang
Guane gamok orang kite

Guane gamok barang kali sdare-sdare kite di Dungun
Buak lah apa benda pung
Jangang sakang duk nengung

Ita-ita lah orang kite di Kuala Jenga
Pasir raja nung
Seluk bira jalang tu

Napok berdo’oh blokong
Mari kite same-same bangung
Jangang lok re’boh su’gung
Guane gamok orang kite

Guane gamok mok oh nye kaung krabak kita di Kemamang
Jangang lok nye makang sata
Cuma telang lemang
Beri lah vitaming

Biar ceroh mate
Baru dok chemang
Mari kite same-same kucoh….
Jangang lok die bengang

Guane gamok orang Tranung kite
Arak-arak se’gor megor
Dok kemama lagi

credit 4: http://akulelakiitu.multiply.com

Thursday, August 13, 2009

tAg dAri miSs dEbAb...

1. Berikan 1 hobi yang paling anda gemari.
-nGenEt..
-'sMs'an nGan mR. ciCaX..
(aci x nk bg due?huhu)
2. Berikan 2 nama kawan anda yang paling rapat dengan anda.
ni pOwn nk bg bnyak..ngeh3..
-mR. ciCaX
-qiELah
-jAnN
-miErah

3. Berikan 3 jenis warna yang anda suka.
pUrpLe,cOkLat,biRu

4. Berikan 4 nama orang yang paling anda sayang.
-ibu(Zakiah bt Abdullah)
-ayah(Zulkifli b Abd Aziz)
-sibLings
-mR. ciCaX

5. Berikan 5 jenis sifat manusia yang paling anda benci.
- sUke wat Owg nUnggu2
- ngAte bLakang..nk ngate 2..direk trOs ah lau bRani!!
-nEbEng
-kUwat leBonG
-bAjek je lEbEy..padahal hamPeH!!!

6. Berikan 6 benda yang mesti anda bawa sebelum keluar dari rumah.
(umah ambe di sini BurhAn la erk..huhu)
- eNsEt
- dUwEt
- kUnci biLik
- iC & kad m3x..
- ape agi erk?
- pape je laa

7. Berikan 7 destinasi percutian yang anda ingin suka kunjungi.
-mekah..sambil wat aji sambil cUti..huhu
- pAris..eiffeL tOwer..
-jpOon
-kOreA
-cHinA
-pulau siPadan..=P
-cAmerOn highLAnd...kalO xcukOp bajet g tempAt2 d atas..haha

8. Berikan 4 kenangan yang paling anda tak dapat dilupai.
- kene sergah ngan berOk!! xmO2..arghh
- 02 sEpt 2oO8
- ehemm..segan la nak citer..(^_^)

9. Berikan impian yang anda impikan.
-dApat A tUk sYumer sUbjEk..huhu..ley ker?
-aNtA aYah+ibU g mEkah wat aJi..
-bAhgiA di sAmpiNg hUbbY teRcHEnta hinGgA uJOng nYawa..(^_^)
-jAdi iBu miThaLi pD anAk2 yG cHumiL..=P

10. Berikan Award dan Tag ini kepada 10 orang kenalan blog anda.
tAtAw la nk bagi pEyer..
sape2 yG rajin..wat la deh..
hehe..
tEruTama foLLower2ku yG swEeT..
.(^_^)

Wednesday, August 12, 2009

siOt pUnyer babOon...

http://www.african-safari-pictures.com/image-files/mandrill-baboon.jpg
knal dOp ngan makhlOk Allah nie???
ee..geram tOi ambe ngan die...
pas je ambe balik dari uo bli mkanan..
ntah camne natang ni sergah sebelah amber..
siap tunjUk gigi bUrOk die 2..
pas2, die g cakar rOti amber beli..
abesh kOyak plastik..
ambe ape lg..cepat2 angkat rOti 2..
mahal 2..rOti gardenia..
hahaha..

pas2 ambe jlan laju..
die kejar..
die nak amek mee kari ambe lak..
nasib kuku die xtembus dalam mee kari amber..
kalo x...
ee..kempunan la ambe..
ambe cepat2 jalan..
ble da jaOh sket..ambe tOleh la kiri kanan,blakg..
fUh..naseb die dOp ikOt ambe da..
tapi xtahannye..
die siap tUnjuK b****t dier..
merah nyale..huhu..
gOli den...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Baboon_buttocks.jpg
pade sape2 yg tataw..
ukm(Univ. Kediaman Monkey) ni..mak aii..penOh giler makhlOk ni..
jahat2...
petang2..sure blok ambe bsepah..
si makhluk ni selOngkar tOng sampah..nak carik makanan..
pas2 bukan reti nak kemas balik..
aisshhhh..
dOnia..dOnia....

p/s:ambe tataw yg serang ambe 2 spesis per..mOnyet ke,kere ke,baboon ke..ambe xsUre..tp ape yg amber sure..die punye b****t merah nyaler!!!

Sunday, August 09, 2009

rOkOk oOo rOkOk..bAhyenYe kO..

hahha..
ntah nape tetibe den rase nk tules pasal rOkOk plak..
mayb atas dasar kaseh syg kOwt..
huhu..
yela..sape nak owg yg die syg tinggalkan die hnye sebabnye bmule dri sebatg rOkOk?
ye x? ye x?
yela...
mayb owg yg isap rOkOk ni da dUk anggap isu "bahaya rOkOk" ni da lapOk da..
diOwg anggap isu ni 1 isu x dOp pEntEng & xyah la dUk besar2kan citer..
maybe ade yg kuWeng asHam sket..
kalo owg dUk nasehat die..
die ley jawap..
"hek eley...kO yG x mrOkOk nie..ade jaminan ker idOp lame?
ntAh2 kO 2 yg mAti dulu dari aku!"
eee...panas je rase...
tapi xpela..
kalO da nasehat..xmO dengar..
ape ley wat kan??

wahai perOkOk2 sekaliAn...(tmasuk yg xmerOkOk)
kOrg taw x?

MyEm0.ComRokok mengandungi lebih kurang 4000 jenis bahan kimia
MyEm0.ComDalam 4000 itu, sekurang-kurangnya 200 jenis adalah dikesan berbahaya kepada kesihatan.
MyEm0.ComRacun utama yang ada dalam rokok adalah TAR, NIKOTIN dan KARBON MONOKSIDA.

MyEm0.ComTar adalah substansi hidrokarbon yang bersifat melekit yang menempel dan melekat pada paru-paru.
MyEm0.ComNikotin adalah sejenis dadah yang mempengaruhi sistem saraf dan peredaran darah. Bahan ini bersifat karsinogen, yang boleh menyebabkan kanser paru-paru yang amat berbahaya.
MyEm0.ComKarbon monoksida adalah bahan yang mengikat hemoglobin dalam darah, menyebabkan darah tidak dapat bercantum dan membawa oksigen.


MyEm0.ComKesan2 yg disebabkan oleh bahan berbahaya dlm rokok boleh menyebabkan si perokok terdedah kepada risiko mengalami (dibanding yang tidak menghisap rokok) :

MyEm0.Com 14 x kebarangkalian lebih tinggi untuk menghidapi kanser paru-paru, mulut dan tenggorok
MyEm0.Com 4 x kebarangkalian lebih tinggi untuk menghidapi kanser esophagus
MyEm0.Com 2 x kebarangkalian lebih tinggi untuk menghidapi kanser saluran pernafasan
MyEm0.Com 2 x kebarangkalian lebih tinggi untuk menghadapi serangan penyakit jantung.

MyEm0.Com Rokok juga meningkatkan risiko kecacatan bagi penghidap pneumonia dan menyebabkan gagal fungsi jantung, serta tekanan darah tinggi.

MyEm0.Com Menghisap rokok dengan kadar nikotin rendah tidak akan membantu anda mengurangi risiko berbahaya, kerana si perokok pasti akan menghidapi penyakit ketagih kepada bahan2 seperti nikotin dan tar, menyebabkan si perokok cenderung untuk menyedut asap rokok secara lebih keras, lebih mendalam dan lebih lama.

MyEm0.Com Bahan2 yg dikenalpasti sgt berpotensi untuk menyebabkan si perokok menghidapi kanser adalah seperti ;

MyEm0.Comvinyl chloride
MyEm0.Combenzo (a) pyrenes
MyEm0.Comnitroso-nor-nicotine

MyEm0.ComBerkenaan dengan kanser paru-paru, kematian biasanya terjadi kerana kesulitan bernafas yang diakibatkan oleh ketumbuhan kanser yang semakin membesar. Yang bahayanya ialah, oleh kerana posisi paru-paru dalam sistem peredaran darah menjadikan cancer jenis ini begitu mudah tersebar ke seluruh tubuh. Penyebaran metastase ke arah otak dan bahagian penting lainnya lah yg mengakibatkan kematian. 90% penderita cancer paru-paru biasanya akan meninggal dunia dalam masa 3 tahun setelah diagnosis.

MyEm0.ComLain-lain fakta menarik ialah :

MyEm0.ComDalam deklarasi oleh WHO pada 10/October/1983 menyatakan bahawa, seandainya 2/3 daripada perbelanjaan dunia untuk membeli rokok digunakan untuk kepentingan kesihatan, nescaya ianya mampu untuk memenuhi perbelanjaan kesihatan asasi manusia di seluruh dunia.
MyEm0.ComWHO juga menyatakan bahawa di Amerika sahaja, sekitar 346 ribu orang meninggal setiap tahun kerana disebabkan tabiat rokok.
MyEm0.Com90% dari 660 orang yang terkena penyakit cancer di salah sebuah rumah sakit Shanghai Cina adalah berpunca disebabkan tabiat rokok.
MyEm0.ComPeratus kematian disebabkan rokok adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan peratusan kematian disebabkan peperangan dan kecelakaan jalanraya.
MyEm0.ComMenghisap rokok 20 batang sehari menyebabkan berkurangnya kandungan hemaglobin (diperlukan untuk pembentukan sel darah merah)
MyEm0.ComPeratus kematian orang yang berusia 46 tahun atau lebih adalah 25% lebih bagi perokok.

haaa...
da bace?da bace?
gErun x?
insaf2 la...
brenti2la mrOkOk 2...
wat bahaye kesehatan jerp...
brenti2la sblOm tlambat...

[imageimage010.jpg]
[rokokp11.jpg]

(p/s: suke nk share gambO nie..tsentap dOp?huhu)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...