Friday, June 25, 2010

jUn.....wisHes fOr 'hiM' & 'hEr'~

14 Jun lepas....
bezday my ayah yang ke tettt...hahaha(perlu ke berahsia)
yang ke 53....same age as merdeka...
celebration??errr....nO celebration eceli....
den nk wat kek pown xreti,lgpOwn ayah adO kOncing manih...xbulih mkan manih2(alasan purbakala)
tapi...tanpa disangka2...jeng3...
ade tetamu jaoh datang.....kawan ayah tyme navy dulu...
sO....kitowang celebrate bezday ayah ngan mee hoon spesel dari Chef Dkey....(^_^;)
perghhh...mantOpp...
suke betol ati ayah bile member yang dah bertaun tak jumpe,tup2 ade depan mate di hari kelahirannye...
SELAMAT HARI LAHIR AYAH...err...belated birthday...
berdasarkan analisa dan statistik yang telah dibuat sepanjang beberapa tahun kebelakangan ni...asal je besday ayah,kompem ayah domam....
tapi kali ni,alhamdulillah,ayah xdemam,...maklumlah,sahabat lame mai celebrate..*wink2*
wahhh...cerianya mereka2~~
Tuan Zulkifli & Tuan Sarifudin

selang beberapa hari kemudian....25 Jun...(ehh...arini la kan?huhu)
hari kelahiran ibuku pula...yang ke 48 tahun...
ermmm....maafkan den bu..
nO celebration & gift on yOur birthday...
juz a simple wish...
SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN
ramai betol yang wish epi besday kat fesbuk ibu..
maklumla,owang ade fesbuk kan..hihi...
ibu....maaf...xdapek den nak bagi adiah @kek @ pape je for yOur day....
(T_T)

Encik Zulkifli & Puan Zakiah...
sweet kan name 2?
dah la pangkal nama masing2 sama..
lahir lak bulan yang sama...
keje jadi Navy lak sesame...
dan bersama2 mendidik & mengasuh 2 putra & 2 putri yang nakal2 ni ngan penuh kasih dan sayang...
segala jerit pekik,ehh bukan..jerih payah telah kalian lalui bersama tuk besarkan kami..tuk membentuk kami menjadi manusia..
TERIMA KASIH ayah ibu...
LUV U NOW & 4EVER


Ayah...Ibu..
Tiada hadiah istimewa yang dapat ku beri di hari kelahiranmu...
Hanya ucapan dan rangkaian doa yang dapat ku kirimkan buat kalian..

Ya Allah Ya Tuhanku..
Kau ampunilah dosa kedua-dua insan paling istimewa di hatiku ini,sebagaimana mereka telah menyayangi dan mengasihiku sedari kecil hingga kini.
Ya Allah Ya Tuhanku...
Ku sedar,sepanjang usiaku ini,sepanjang ku berdekatan hatta berjauhan dengan mereka,telah banyak tingkah lakuku dan ucapanku yang telah banyak mengguris perasaan mereka...
Ampunilah daku Ya Allah...
Ampunilah aku Ayah,Ibu..

Ayah...Ibu..
Hidupku terlengkap dengan adanya kalian..
Terima kasih pada Allah,kerana telah menganugerahkan kalian untukku..
Dari kacamataku,kulihat kalian amat bersederhana...
tidak pernah berlebih-lebihan....dari aspek manapun...
Nasihat2 kalian betul2 memanah jiwaku..
Terkadang,menitis air mataku mendengar segala omelan kalian yang semuanya benar...
Omelan itu bukan omelan kosong...
Mutiara kata yang penuh nasihat dan hikmah...
Saban hari,ku mendoakan agar Allah sentiasa melimpahkan rahmatNya buat kalian berdua...
Agar kalian sentiasa di bawah panji2 lindunganNya..

Ya Alla Ya Tuhanku..
Aku sujud bersyukur padaMu..
Kerna telah menghadiahkan ku ayah dan ibu seperti mereka..

Selamat Hari Lahir Ayah Ibu...
Semoga Allah mencintai kalian..
Melebihi luas cintaku..
Kepadamu wahai ayah ibu..

Wednesday, June 16, 2010

beForE....aFtEr....


hohohoh...
utan paya sebelah umah da ditebang....
pasni..pokok2 umah den xder la tumbuh menyenget lagi tuk dapat sunlite....
boley la ikot jalan pintas nk p masjid...
sebot sal masjid..Masjid Sungai Udang yang baru da ley nampak dari umah....
ape la makne nye tu erk?(^_^;)

tapi...sedey la...
xboley la dengar burung murai berkicau lagi....xley tengok burung wak-wak bertenggek...
xboley nak nak tengok bunge2 utan yang cumil...
xley nak tengok biawak masuk lam pagar....
huk3..bnyak da xley....
sedehhh.....

antara bunga2 yang semat di snap b4 utan tu sumer rak rak rummm...
hhuhu...sadisss....
naseb la sempat amek gambar...

ciPan pUnye oLang!!

ingat tak lagi sal entri nie yang sal kucen kene pijak ngan high heel tu?..
kesian kan?
walaupun den ni tak suke kat kuceng...tapi tak de la den tergamak nak wat camtu sekali kat haiwan kesayangan Rasulullah(tiada nas sahih dalam hal ini tetapi Rasulullah mmg penyayang orangmye hatta pada haiwan sekalipun) ni...
memang meremang bulu tengkuk(kalah tengok cite seram) bile tengok kedurjanaan pompuan niehhh...
rase nak pijak2 die balik pun ade jugak..aishhh...
video

Seorang wanita dimasukkan ke dlm neraka kerana mengurung kucing dan tidak memberi makanan & minuman kpd kucing tersebut lalu kucing itu mati kelaparan.
(Sahih Bukhari dan Muslim)

Dlm Sunan Abu Dawud menceritakan perihal kucing;
Dawud Ibn Salih Ibn Dinar At-Tammar berkata bahawa ibunya telah melihat seorang perempuan menghantar harisah kepada Aisyah yg tengah mendirikan solat. Dia mengisyaratkan menyuruh meletakkan ke bawah. Kemudian seekor kucing datang dan makan sedikit darinya, tetapi setelah Aishah selesai bersolat dan makan pada tempat yg diminum oleh kucing itu...(dan seterusnya).

Kisah Abu Hurairah
Nabi memberi kunyah (gelaran) kpd sahabat beliau kerana mengasihi kucing. Namun demikian, bukanlah itu menunjukkan bahawa kucing satu2nya binatang yg wajar diperlaku dgn baik.

Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletaknya dalam baju besar beliau.

Sesampainya di masjid, baginda bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kucing).

Gelaran bapa kucing tidak sedikitpun menjejaskan maruah dan reputasi Abdul Rahman, malah inilah gelaran yang paling disukai tatkala namanya disebut, kerana nabi sendiri yang memberi gelaran itu. Selain itu juga, gelaran Abu Hurairah mengingatkan beliau kepada suatu amal soleh yang pernah dilakukannya menerusi pembelaan seekor anak kucing.

dipetik dari tulisan saudara ziy@d


hmmm...tengok...betapa sucinye sekor kucen tu...
dia tak de salah kat sesape jer...
apa salahnya kalau tak nak,bagi la kat sapa2...xpayah la hentam cenggitu sekali...

MyEm0.Com

Friday, June 11, 2010

~khAsiAt aL kAusAr~

Surah Al-Kausar

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di
Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat
daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada
susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad
s.a.w.kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang
yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu
Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah
s.w.t.makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di
leher,Insya' allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air
mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,
mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk
ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah
s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah
tetapi dizalimi.

Perkara yg baik kita amalkan slalu.Sebar2kan kepada kekawan, terima
kasih.

grab from email~~

Friday, June 04, 2010

LagEndA ciNtA tErhEbAt abAd iNi....


Bila cinta kini.
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
Merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan....Dalam harapan

~Bila Cinta by Fili~

fuhhh..sedeyh sihh dengar lagu nie..
nak2 lirik cite nie mmg kene ngan kesah chenta Kasyah dan Ayu lam novel Lagenda Budak Setan..
start dari die kenal Ayu,tyme Ayu mintak derma kat kelas Kasyah..
"Abang x sudi menderma?"
dan ngan duwet 10 hengget tu,xkan die nk bagi cenggitu,mau xmakan seminggu.....
dengan teragak2 die jawab,
"Sorry,takde duit kecik".....
sampailah die declare ngan Ayu,berpisah...
jumpe balik kat Fresno,Ayu kene pakse kawen ngan Azmi,eksiden,ilang igtan,tukar wajah,tukar name jadi Emilia dan macam2 lagi sampai akhirnya diorang kawen,dapat anak name Athirah....
tapi dalam sequence Katerina pulak...
Athirah meninggal...ahhhh...mmg sedeyh cite nie....novel yg benar2 wat den melekat membacenyer....
dan dalam last sequence...Kasyah-Lagenda Berakhir...pown sedeyh..
skunk kat pawagam ade citer LBS....Kasyah-Farid Kamil,Ayu-Lisa Surihani,Azmi-Que Haidar & Katerina-Fazura.....dengar2 owang cakap cite ni besh sangat....xsabar nk tengok.....
(bukan tengok kat panggung..bile ade yg uploadkan...ape lagi....download la..haha)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...