Sebenarnya,
Dah lama habis keledek ni,
Baru berkesempatan nak update
Rasanya,
Since nikah & pindah sini,
Belum penah makan keledek lagi,
Ni pertama kali, kot!
my MIL yang bagi.
Mula-mula,
Buat Kuih Cek Mek Molek
selang sehari pastu buat Keledek Ball pulak.
Alhamdulillah,
Mr Zauj suka,
Banyak dia makan..:-)
Cek Mek Molek
Resepi Oleh : My Ibu
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
Cara-cara:
Dah lama habis keledek ni,
Baru berkesempatan nak update
Rasanya,
Since nikah & pindah sini,
Belum penah makan keledek lagi,
Ni pertama kali, kot!
my MIL yang bagi.
Mula-mula,
Buat Kuih Cek Mek Molek
selang sehari pastu buat Keledek Ball pulak.
Alhamdulillah,
Mr Zauj suka,
Banyak dia makan..:-)
Cek Mek Molek
Resepi Oleh : My Ibu
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 5 biji ubi keledek
- 2 cawan gandum-tambah atau kurang sekiranya perlu
Cara-cara:
- Ubi direbus hingga lembut dan dikupas.
- Tumbuk/lenyek hingga betul-betul lumat (Masa tengah panas-panas) dan dicampurkan dengan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
- Bulatkan doh kecil-kecil menjadi bebola.
- Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan, kalau melekat taburkan sedikit tepung gandum ditangan, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur.
- Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas.
Bebola Keledek ala Keria
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 2 cawan ubi keledek; kupas, rebus & lenyekkan
- 1 biji telur
- 1/2 sudu baking powder
- Tepung secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
- Sedikit garam
- Gula (untuk sira)
- Masukkan ubi, baking powder, telur dan garam ke dalam mangkuk.
- Tambah tepung sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga tak melekat di tangan.
- Buat bulat-bulat kecil.
- Goreng dalam minyak panas sehingga perang.
- Masuk sukatan air dan gula
- Masak sehingga likat dengan api yang sederhana.
- Air gula itu akan berbuih² putih.
- Masukkan bebola keledek yang siap di goreng.
- Gaulkan sekata sehingga naik bunga gula (Putih),
- Pastikan kuih tidak melekat antara satu sama lain.