Alhamdulillah
Kali pertama buat kek kukus di rumah sendiri
Dibantu oleh incek asben dengan hati yang riang,
Semua dia nak tolong,
Kita campurkan adunan, dia yang beria-ia nak kacau (bukan mengacau),
Seronok kalau buat sama-sama ni, takde la stress sangat kan..hiii
Lagi seronok bila tengok dia makan dengan berselera sekali..hihi
Mula-mula hajat nak cari loyang tuk kukus kek,
Konon nak guna pengukus yang ibu hadiahkan,
Duk cari punya cari,
Si suami suggest beli pengukus,
Eh, pengukus kat umah kan dah ada,
Dia kata takpe la,
Yang ibu bagi tu guna jugak,
Yang ni pun guna jugak,
So, dah orang pelawa kan,
Setuju je la.
Ekekeke
p/s: The best thing of my hubby: Dia suka beli barang dapur melebihi diri saya sendiri. Ngee
Bahan-bahan:
Kali pertama buat kek kukus di rumah sendiri
Dibantu oleh incek asben dengan hati yang riang,
Semua dia nak tolong,
Kita campurkan adunan, dia yang beria-ia nak kacau (bukan mengacau),
Seronok kalau buat sama-sama ni, takde la stress sangat kan..hiii
Lagi seronok bila tengok dia makan dengan berselera sekali..hihi
Mula-mula hajat nak cari loyang tuk kukus kek,
Konon nak guna pengukus yang ibu hadiahkan,
Duk cari punya cari,
Si suami suggest beli pengukus,
Eh, pengukus kat umah kan dah ada,
Dia kata takpe la,
Yang ibu bagi tu guna jugak,
Yang ni pun guna jugak,
So, dah orang pelawa kan,
Setuju je la.
Ekekeke
p/s: The best thing of my hubby: Dia suka beli barang dapur melebihi diri saya sendiri. Ngee
Kek Coklat Moist ( Kukus)
sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis
sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
Cara-cara:
Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit
berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau
spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak
masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet,
curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan
alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan
kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan
*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.