Wednesday, December 28, 2011

Resepi: Pau Ros

Gud morning shumerr.....
da bangon tidor lom?
mestilah dah kan? lau tak, caner nak bace entry ni kan? hihih *sengal*
haa...apa kes pepagi buta ni upload gambor heart dengan rose nie?
Meroyan ke..ilang akal? hahaha
Eceli, di pagi Rabu yang indah ni, den dah terbuat Pau Bunga Rose yang tidak berapa cantik paras rupanya..hik3
Teruja nengok pau ni kat belog Kak Ita...


Kaler violet gitu pau dia...suka sangat nengok..cantik lak tu..
meruap2 rasa nak buat....
nak buatnye pau ni pun agak sadis la...
banyak cobaan (la sangat)
nak tau??

Every rose has its thorn
Just like every night has its dawn

Just like every cowboy sings his sad, sad song

Every rose has its thorn


Kronologi Pau Bunga Rose:

25.12.2011_4.14 pm:Pegi pasaraya (namanya dirahsiakan tuk menjaga nama baik kononye), nak carik tepung pau. Dah habes stok! Tanya pekerja2 kat situ, dia buat muka selenga jer..kalau dah habis, kira dah habis la. pastu den terpandang kat atas rak tu..ade berkotak2 tepung pau yang tak bersusun! choiii...pemalas betol la..makan gaji buta!! Balik rumah dengan perasaan hampa..

27.12.2011_4.17 pm: Perasaan nak buat pau dah kurang meruap-ruap. Konon pergi balik kat pasaraya tu coz nak beli barang tuk buat macarons. Nampak best gak mende alah tu..Gi pasaraya tu nak carik serbuk badam. Pastu ternampak la yang tepung pau dah ada..Ting! bersemangat balik nak buat pau bunga ros. Beria-ia carik purple sweet potato...Haa..jumpa pun. adek den pun cakap betol yang benda tu keledek ungu. Sampai je kat umah, terus rebus. pastu ibu ternampak macam ada daun bayam kat dalam sinki.."sapa beli bayam ni?". ibu pun pegi la nengok ape yang den rebus tu...wakakak..sekali bukan keledek ungu daa..LOBAK UNGU!!! choiii...wat malu jerr...botanist tak dapat differentiate keledek ngan lobak!! T____T. hampa! terbantut lagi nak buat pau..

27.12.2011_6.46 pm: Ayah pun mintak tolong abang den belikan keledek. Carik punye carik, takde keledek ungu. Yang ada keledek biasa jer. Okey, hampa lagi tak dapat wat pau kaler ungu..sobsobsob...ibu kate takperlah, ni nak tau rasanya camner jer, nanti kalau jadi, baru la carik keledek ungu pulak...Den pun akur je la...Mulakan langkah dengan rebus keledek tuh.....

sungguh sadis!!
banyak lagi liku-likunya..tapi malas pulak nak cerita..
huhuhu

dan hasilnya...
Taraaaa....
Sarapan pagi tuk arini
Pau Ros Kuning
28 'kuntum' pau bunga ros dah berjaya terhasil


ni ghoman before kena kukus..haa..nampak tak intinya apa tu?


alhamdulillah...rasa dia boleh tahan la....lembut.
walaupun tak penah lagi seumur hidup makan pau yang berintikan PEANUT BUTTER! =.='


ngappp...sarapan harini...




Fizikal dia tak berapa nak menarik sangat lah..
Tapi ini first trial, kire aci la kan? ^^

Pau Ros Kuning
Resepi: Kak Ita
 
Bahan-bahan: 
  • 250 gm keledek manis (warna kuning) - di kukus atau di rebus 200 gm air 
  • 500 gm tepung pau 
  • 1 t/s baking powder 
  • 100 gm gula 
  • 50 gm shortening atau lemak sayuran 
  • 1/4 t/s garam 
  • 11 gm yeast segera 
 Cara-cara:
  1. Keledek, dicuci bersih dan di rebus. 
  2. Buang kulit keledek dan kisar keledek dengan air sehingga halus.
  3. Bancuh sedikit air suam dengan yis dan biar ia berbuih. ( sukatan air mestilah sama dengan sukatan yang di beri - gunakan 1/2 air untuk kisar keledek dan 1/2 lagi untuk naikkan yis) 
  4. Campurkan semua bahan kecuali shortening, dan uli hingga menjadi doh yang lembut 
  5. Masukkan shortening dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan. 
  6. Jika adunan terlembik boleh tambah sedikit lagi tepung. 
  7. Tutup doh dengan towel dan simpan doh dalam almari atau tempat yang hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam. 
  8. Setelah doh naik tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin. 
  9. Doh yang telah siap tadi kita bahagikan kepada bebola dengan setiap satu beratnya 15 gm
  10. Ambil 6 biji doh dan canai setiap satu doh nipis berbentuk bulatan. Kalau tak berapa bulat pun tak pe..
  11. Susun keenam-enam doh yang telah di canai tadi bertindih-tindih. 
  12. Bulat kan inti yang kita nak letakkan dalam pau. 
  13. Bulatkan bentuk bulat sebesar guli. 
  14. Letakkan 2 biji guli kacang merah di atas doh yang telah disusun. (sila pastikan anda meletakkan inti pada doh yang pertama di canai yamh berada di sebelah bawah)
  15. Gulungkan doh hingga hujung. 
  16. Potong doh yang telah kita gulung dengan chopstick / pemotong doh.
  17. Kemaskan dasar kuntuman ros supaya membentuk sekuntum bunga ros. 
  18. Letakkan dalam paper cup atau kertas minyak. Sebaik-baiknya letak dalam paper cup supaya ros boleh duduk cantik. 
  19. Rehatkan doh dan biarkan ia naik 2 kali ganda 
  20. Doh yang telah siap bolehlah di kukus dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu. 
  21. Kukus pau selama 10-12 minit

Comments
0 Comments

0 0 mEnGomEn:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...