Sunday, February 12, 2012

[Resepi] Pau Gulung Coklat / Steamed Chocolate Swirl Mantou

Di petang yang damai ni...saya menghabiskan tepung pau yang lebih buat pau bunga ros haritu...
dengan resepi yang entah apa-apa..main gabung resepi-resepi pau yang berlainan..
tuk menghasilkan pau gulung ni..









yang 'unik'nya...pau ni langsong takdak inti..
kalau nak tambah manis, sapu la ngan Lady's Choice @ papa2 aje..
haha...teruk giler perangai..



So..boleh letak apa saje filling kegemaran, tak payah nak gadoh2..'aku tak suka coklat!", "aku tak suka inti kaya!"..

Pau Gulung Coklat / Steamed Chocolate Swirl Mantou
Resepi: Rosri Kitchen

Bahan-bahan:-
-*500gm tepung pau @ tepung high protein
-*1 biji telur
-*1/2 sdt garam halus
-*200ml air suam
-*1 sdb yis mauripan
-*2 sdb marjerin
-*1 sdb shortening
-*2 sdb gula
-*2 sdb susu pekat
-*1 sdb serbuk koko

Cara-cara:

      Didalam bekas adunan atau bekas lain yang agak besar, tuangkan air suam...masukkan yis, marjerin, shortening, gula dan susu pekat...kacau sedikit dan biar adunan tadi 8 - 10 minit.
      Bila yis dah berbuih...masukkan separuh tepung, telur yang dipukul sedikit dan garam.
Gaul adunan tadi dengan sudu sehingga sebati dan melekat pada sudu...bila dah sebati, gaul dalam satu arah.
      Bahagi adunan tadi kepada dua...yang satu lebihkan sedikit dari yang satu lagi...satu adunan letakkan serbuk koko dan yang satu lagi tanpa pewarna / boleh letak pewarna kegemaran...gaul sebati.
      Kemudian masukkan lebihan tepung tadi dan gaul dengan sudu sekejap...kemudian uli guna tangan...kalau adunan lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan tadi tak melekat pada bekas adunan.
      Bulat-bulatkan adunan hingga habis...doh coklat bulatkan kecil sedikit dari doh asal...canai doh asal dan doh coklat...setelah siap letak doh coklat atas doh asal dan potong sikit hujung doh pink untuk kemaskan nya.
      Gulung dengan kemas doh tadi kemudian potong kecil-kecil...masa potong jangan menekan kerana adunan akan jadi tak kemas...setelah siap letak diatas kertas minyak...
       Rehatkan selama 15 minit...kukus pau menggunakan api yang sederhana...kalau api yang kuat...tepung akan jadi keras dan kekuningan kalau pau putih...kukus 15 minit atau sehingga masak.

Comments
0 Comments

0 0 mEnGomEn:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...