Haiyaaa..
Kek lagi kan?
Rasenye..berderet entry pasal makanan kebelakangan ni..
sabor je la..mananye tak gumuk..=.=
Kek Kukus Velvet Haw Flakes
Yup..itu lah panggilan manja lagi komersial, kek yang den wat arini..
Kek ni dah ujud sejak zaman ibu dulu lagi dah (mungkin sebelum tu lagi)..
zaman tu tak panggil nama sedap cenggini..namanya Kek Lapis Asam Manis.
Benda yang sama je sebenarnya, tapi nama bertukar seiring peredaran zaman..kikiki
Resepi asal den sedut resepi Kak Fida @ MyResepi
Bahan-bahan ( loyang 10x7 )
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
Cara-cara
Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata)
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
Cara-cara
Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
Boleh tahan mudah carik la bahan-bahan dia tu..
Yang paling penting, tak payah guna butter/marjerin..jimat siket.Lagipun, stok tak banyak kat umah..=P
Keinginan nk buat kek ni tercetus masa duk mengemas kedai baru2 ni..
Kemas barang baru sampai barang..pastu stock up gak la mende alah gambir/Haw Flakes ni..
Den pantang nampak mende alah ni, asek ngap..ngap..ngap je..
Naseb la tak payah bayor..wakaka
Oleh kerna semalam duk asek layan Vanilla Coklat sampai tak sempat nak buat, den pun tekad nak wat arini..
Awal-awal pagi da bangun tidor (tak pernah sebelum ini)..hahaha
duk carik2 resepi yang PALING MUDAH...then prepare barang & start 'mengeKEK"
maka...jadilah Kek Kukus Velvet Haw Flakes yang agak abnormal..-__-
Sebab pe abnormal? Sebab terdapat ketumbuhan di permukaannya..
Den pun tak tau kenapa..sob3..
Tapi rasanya not bad la..kurang manis sikit sebab sengaja kurangkan gula..
so, boleh la klasifikasikan kek den buat ni dalam Set Menu Makanan Sihat..=P
haa..nampak tak bisol kaler kuneng2 kat atas kek tu? =.=
musykil, camne lak bisol boleh hinggap kat situ?
masa buat lapisan pertama (hijau)..texture kek ok je..
Then masukkan plak lapisan kedua (kuneng)..
bila da nak masuk lapisan ke tiga, lapisan kuning tu bengkak tetibe..tak turun-turun pulak tu..
den ni, cuak dah rase..cucuk-cucuk dengan lidi pun, bisol tu tak meletup.
So, den pasrah je la bubuh lapisan ketiga (merah)..
bila dah siap kukus, bisol tu still ade..tak dapat dibendung dah..T__T
den ingat nak buat lapisan kek ni nipis-nipis..
ala..macam kek lapis sarawak tu..
tapi macam tak konpiden la pulak..
so..den perabis je la setiap adunan tu..1 color 1 layer..hihih
lagipun haw flakes tak banyak..ada siket jer..
kalau buat banyak lapis, kena guna banyak haw flakes pulak kan..
len kali, kalo terpanggil lagi nak masak kek ni, nak buat nipis-nipis lah...
^__^