Monday, April 02, 2012

[Resepi] Lompat Tikam

Tetibe craving nak makan Kuih Lompat Tikam since semalam...
Nak buat tak reti...
Bodek la ibu..bodek punya bodek, arini tak makan lauk bersantan! yeahh..
Santan dalam fridge tu leh guna buat Lompat Tikam..tehehe
Ibu pun ajar la macam mana nak buat..
Tapi ibu tak penah buat yang ada pulut merah sebelum ni..
Den tengok kat internet, ramai pulak orang buat lompat tikam makan sekali dengan pulut merah
Nampak macam menarik je..
Kalau yang ada pulut merah ni orang panggil Kuih Lompat Tikam Kelantan..:)

Dan taraaa..inilah hasilnya...








Resepi?
Ini dia...asli dari Kak D'key (Puan Ibu)


Resepi Lompat Tikam Sampai Berdarah oleh Zakiah Abdullah

Bahan A : Pulut Merah
*1 cawan besar beras pulut direndam lebih kurang 2 jam.
*sedikit santan pekat untuk menggaul+ air suam dan daram secukup rasa.
Cara: buat macam masak pulut santan biasa.. cuma tambah sedikit pewarna merah..

Bahan B: Lapisan Hijau
*1 cawan tepung beras
*4 sudu tepung jagung
*pewarna hijau
*3 cawan air
Cara: Larutkan semua bahan.Pastu kacau atas api sampai kilat dan pekat.

Bahan C: Lapisan Putih
*1 cawan tepung beras
*4 sudu tepung jagung
*1/2 cawan santan pekat
*2 1/2 cwn air
*Sedikit garam
Cara: Larut semua bahan.Kacau lah sampai berkilat dan pekat.

Bahan D: Air gula
*300gm gula melaka
*4 sudu gula pasir (optional)
*3 cawan air
*1 inci kulit kayu manis (optional-bagi lagi wangi)
* sehelai daun pandan
Cara: Masak gula melaka bersama air hingga cair dan mendidih. Kemudian tapis.

Kemudian, ambil setiap sedikit setiap darinya dan curah dengan air gula/lapis ikut suka hati...:D

Senang je sebenarnya kan?
Ingatkan susah sangat buat lompat tikam ni.
Selamat mencuba..:)

Comments
0 Comments

0 0 mEnGomEn:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...